Városháza
Önkormányzat

Útfejlesztések Miskolctapolcán és környékén

Közel 1,8 milliárd forintból újultak meg, illetve épültek új utak Miskolc frekventált turisztikai övezetében. Az „Útfejlesztések Miskolctapolcán és környékén” című, TOP-6.1.5-16-MI1-2017-00003 azonosító számú projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. A fejlesztés célja, hogy Miskolc gazdasági területei jól megközelíthetők legyenek a vállalkozások és a munkavállalók számára.

A projektről

A tervezett útvonalak felújításának, illetve a Miskolctapolca - Görömböly összekötő út megépítésének, kerékpáros nyom kialakításnak igénye hosszú évekre nyúlt vissza: a város szerkezetében régóta hiányzó kapcsolatok valósultak meg. A fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen javult a városrészek között közlekedők mobilitásának feltételei, amely elsősorban Miskolctapolcáról kimenő forgalomként jelentkezik a környező foglalkoztatók, gazdasági szervezetek felé.

A projekt az alábbi megvalósítási helyszíneket foglalta magában Miskolctapolca területén:

  • Iglói út Győri utcától a buszfordulóig tartó szakaszának;
  • a Csabai utca Fagyöngy utca - Görömbölyi utca közötti szakaszának, valamint a Fagyöngy utca Csabai utca felőli 65 méteres szakaszának felújítása és kerékpáros nyom kialakítása.
  • Miskolctapolcai út felújítása a Futó utca – Győri utca között.
  • Miskolctapolca-Görömböly összekötő út megépítése, kerékpáros nyom kialakítása.

Az Iglói utcát érintő beruházás kivitelezési szakaszának kezdete az Iglói utca – Győri utca csomópontja, a vége az Iglói utca – Pázmány István sétány csomópontja. Az érintett szakaszon cserélték a szegélyeket, a két pálya között, a gyalogos-átkelőhelyek vonalában térkövezték a korábbi burkolatot, míg a meglévő megállóhelyeket bazaltbeton burkolattal újították meg. A kivitelezési területen minden útszakaszon megtartották a meglévő járdákat. A járdafelújítás során a járdafelület térkő burkolatot kapott, továbbá a kivitelezési területen kerékpáros nyomot festettek fel. Az útépítési munkákat a zöldfelületek rendezése követte. A meglévő fák köré vízáteresztő stabilizált kavicsburkolat került, ügyelve a fák gyökérzónájának és törzsének védelmére. A zöldsávokban gyepés cserje felületeket alakítottak ki.

A Csabai és Fagyöngy utcák felújítással érintett szakaszának kezdete a Szebeni utca – Görömbölyi utca – Garas Sámuel utca csomópontja, míg a vége a Csabai utca – Fagyöngy utca csomópontját érintve csatlakozik a Fagyöngy utca Miskolctapolcai út csomópontjához. A Görömbölyi utca – Csabai utca – Fagyöngy utca útvonalon eredetileg is meglévő kerékpáros nyomot megtartották a felújítás után. A kivitelezési területen minden útszakaszon elbontották a járdát, helyükön új járdaszerkezet épült. A Csabai utcában található, a MIVÍZ Kft. tulajdonában lévő és a cég által üzemeltetett ivóvíz-vezetékeket kiváltották, illetve felújították.

A Miskolctapolcai út felújítása a Futó utca csomóponttól az Iglói utcáig tartott. Az érintett szakaszon a MIVÍZ Kft. GFT (Gördülő Fejlesztési Terv) alapján meghatározott közműhálózat rekonstrukciója is a kivitelezési feladat része volt. A meglévő autóbuszöblöket felújították: a leromlott, felgyűrődött, hullámos aszfalt burkolatú öblök helyett bazalt beton burkolatú autóbuszöblöket alakítottak ki. A kivitelezési szakaszon az összes járdát felújították, térkő burkolattal látták el.

A Miskolctapolca és Görömböly városrészeket összekötő útszakasz kezdete a Brassói utca - Mérnök utca csatlakozása, a vége a Bacsinszky u. burkolata. A beruházás keretében nyitott kerékpársávot és egy gépjármű forgalomi sávot alakítottak ki. Két forgalomcsillapító övezeti kapu, optikai sávszűkítés és pályaszint-emelés, továbbá 30 km/h-s sebességkorlátozó táblák és a 3,5 tonnánál nagyobb tehergépjárművek kitiltása biztosítja a biztonságos közlekedést.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg. A projekt összköltsége: 1 759 986 013 Ft.

A projekt megvalósítás befejezése 2023.12.30.
A projekt összköltsége 1 759 986 013 Ft
Támogatási intenzitás 100%