Élet a városban
Városinformáció

Polgárőrség

A Polgárőrség az egyesülési jog alapján létrejött társadalmi szervezet. Célja az országban a közbiztonság fenntartásának segítése, a környezet- és természetvédelemben, a veszélyhelyzetek megelőzésében és kezelésében, a társadalmi bűnmegelőzésben való részvétel. A Polgárőrség elősegíti az önkormányzat és a lakosság közötti bizalom erősítését, továbbá a helyi közbiztonság közösségi védelmét. Ennek érdekében a városban működő polgárőr szervezetek fontos szerepet vállalnak a bűnmegelőzésben és a közbiztonság javításában.

Miskolcon több, mint 250 polgárőr teljesít szolgálatot összesen 9 egyesületben (Bükkszentkereszt, Avas, Belváros, Diósgyőr, Görömböly, Győri kapu, Hejőcsaba, Miskolc-Tapolca – Pingyom, Vasgyár – Lyukóvölgy).

A polgárőrök felkérésre részt vesznek az önkormányzati rendezvények, nemzeti ünnepségek, kulturális- és sportrendezvények, képviselők által szervezett rendezvények biztosításában. Jelen vannak az iskolák, temetők környékén, védik az időseket, ott vannak a külterületeken, segítenek katasztrófa esetén a (pl.: árvíz, tűzeset) károk elhárításában, helyrehozatalában. Jelenlétükkel növelik a város lakóinak közbiztonságát és szubjektív biztonságérzetét.

A miskolci belterületi és külterületi polgárőr egyesületek összehangolják tevékenységüket, továbbá együttműködnek az illetékes önkormányzati szervekkel, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitánysággal és a Miskolci Rendőr-főkapitánysággal.

A polgárőr egyesületek tevékenysége a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontja alapján a helyi önkormányzat által ellátandó közfeladat.

Elérhetőség

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség

Székhely: 3501 Miskolc, Szeles u. 73.

Levélcím: 3501 Miskolc 1. Pf.: 474

Tel.: +36-46/344-531

E-mail: baz.mpsz@freemail.hu

Web: http://www.bazmegyei-polgarorseg.hu