Városháza
Önkormányzat

Dayka utca térségében megvalósuló forgalomcsillapítási intézkedések

Elkészült a Dayka utca meghosszabbítását célzó, a Petőfi utca, a Meggyesalja, a Rácz utcákat, valamint a Kálvin utca elejét érintő fejlesztés. A „Dayka utca térségében megvalósuló forgalomcsillapítási intézkedések” című, TOP-6.4.1-16-MI1-2017-00005 azonosító számú projektre 2.085.091.728 Ft. vissza nem térítendő támogatást kapott Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A beruházás célja a Dayka Gábor utca térségében a fenntartható települési közlekedés, valamint az élhetőbb városi, települési környezet kialakítása.

A projektről

A fejlesztés keretében a Dayka utcát meghosszabbították a Szinva-hídtól, a Petőfi utcai csomópontból indulva a Meggyesalja utcáig, így új, alternatív elkerülő útként működik a Rácz György utca (következésképpen a Dísz tér övezete, a belváros) forgalomcsillapítása érdekében.
A Meggyesalja utca Avasalja utca felőli vége háromsávossá bővült, kétirányú forgalommal, új forgalmi renddel.

A projekt részeként felújították a Kálvin János, a Rácz György és a Petőfi utcák érintett részeit. Zaj-csillapító burkolatot kapott a Rácz György utca, a Petőfi utca elejére pedig térkőburkolat került.
A beruházás fontos eleme, hogy új forgalmi sávok és ezzel párhuzamosan új buszöblöket alakítottak ki. A megváltozott forgalmi rendnek köszönhetően a Rácz György és a Petőfi utca is úgynevezett forgalmi csillapított övezetté alakult. Négy új jelzőlámpás csomópontot is kiépítettek gyalogátkelőhelyek kialakításával.

A „Dayka utca térségében megvalósuló forgalomcsillapítási intézkedések” című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg. A projekt összköltsége: 2.193.659.188 Ft, a vissza nem térítendő támogatás összege: 2.085.091.728 Ft.

 

A projekt megvalósítás befejezése 2023.12.15.
A projekt bruttó összköltsége 2 193 659 188 Ft
A támogatás összege 2 085 091 728 Ft
Támogatási intenzitás 100%