Városháza
Önkormányzat

HungAIRy – A levegőminőség javítása Miskolcon

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a LIFE Integrált Program keretében részt vesz a HungAIRy, Levegőminőség javítása 8 régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével című LIFE17 IPE/HU/000017 jelű pályázat megvalósításában. A projekt keretében a nagy felbontású PM monitoring hálózat kiépítését, valamint a zöldhulladék égetésének csökkentését valósítja meg.

A projektről

A HungAIRy az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma kezelését, a levegőminőség javítását célozza 8 régiót lefedve 10 magyar településen. Ezt többek között emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával tervezi végrehajtani.

A miskolci projektrészt Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Miskolci Egyetemmel és a MIKOM Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft-vel közösen valósítja meg. A PM10 szennyezés csökkentéséhez szükséges intézkedések előkészítése érdekében a levegőminőség nagy felbontású mérésére van szükség városszerte. Ezért jelenleg is zajlanak egy nagy felbontású PM monitoring hálózat kiépítésének előkészületei. A mérőműszereket helyi intézmények, vállalatok és magánszemélyek területén helyezzük el, majd a mért adatokat egy központi adatbázisába továbbítjuk, ahol az adatok validálása, kiértékelése és tárolása történik. A lakosságot honlapon, telefonos applikáción és egyéb felületeken keresztül tervezzük tájékoztatni a PM10 szennyezettség mértékéről és ellátni az ehhez kapcsolódó információval, tanácsokkal, figyelmeztetésekkel.

Miskolc levegőminőségének javítását szeretnénk elérni továbbá a kerti hulladék égetésének csökkentésével és a komposztálás népszerűsítésével. 2021-től tilos a zöld hulladék égetése az egész országban, de a tiltás csak akkor lehet hatékony, ha a kapcsolódó intézkedéseket egymással párhuzamosan alkalmazzuk. A program komponenseinek tervezését, az akciók koordinálását és a megvalósítását a projekt keretében kialakított Ökomenedzser Iroda végzi. A nyilvánosság hatékonyabb tájékoztatása, a környezetvédelmi tudatosítás, a komposztálás népszerűsítése és a szemléletformáló oktatás révén számítunk a lakossági PM kibocsátás csökkentésére.

A projekt adatai

További információ: hungairy@miskolc.hu

A projekt megvalósítás tervezett időtartama 2019.01.01 - 2026.12.31.
A projekt tervezett elszámolható bruttó összköltsége: 14.630.606 €
A miskolci projektrész tervezett elszámolható bruttó összköltsége: 1.532.258 €
Támogatási intenzitás 60% LIFE, 40% Agrárminisztérium

A projekt résztvevői

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

A HungAIRy központi oldal

A 8 évig futó projekt az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma megoldását, a levegőminőség javítását célozza 8 régiót lefedve 10 magyar településen. Ezt többek között emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával valósítja meg.

A projekt központi oldalának elérhetősége: http://www.hungairy.hu/ 

Letölthető dokumentumok