Élet a városban
Városinformáció

Avasi kilátó

A múlt század elején építettek ide először tornyot, amelynek őrei arra ügyeltek, hol üt ki tűz a városban. Azt mondják, már akkor is sokan felgyalogoltak ide, mert a tűzoltó őrtorony valóságos látványosságnak számított. S mert épp abban az esztendőben vitték Rákóczi hamvait Kassára, amikor a kilátót építették, hát a nagyságos fejedelemről nevezték el, Rákóczi-toronynak.

Pár évtized múlva a város szép, új kilátót építtetett vasbeton vázra feszített tölgyfából. A kilátó tornyát fazsindellyel fedték be, akár a Deszkatemplomét. A fából készült épület előbb csak megrongálódott, majd 1956-ban teljesen kiégett egy tűzvészben. 1963-ban emelték a helyére ezt a mostanit, a város jelképét.

Az Avasi kilátó tornyát 1963-ban építették Hófer Miklós és Vörös György tervei alapján, amely Miskolc egyik legismertebb jelképének számít.

A torony egyszerre jelkép és funkcionális létesítmény: műszaki létesítmény (TV torony), rekreációs helyszín (étterem és kiránduló hely) és technikai bravúr egyben (a 8m sugarú körkonzol káprázatával).

Az összetett funkciót a tervező olyan egyedi, de egyszerű formákkal tudta kiszolgálni, amelyek egy pár vonalból készült rajzon is azonnal felismerhetővé teszik. Ezt a tulajdonságot csak az igazán különleges épületek bírják.

A 72 méter magas tv-toronyból szélesebb, mint 180o-os kilátás nyílik Miskolcra.

Erős szélben az épület 60 méter feletti részén 45 centiméter a tű vízszintes mozgása.

Ha egyik oldalát tűzi a nap, 15 centimétert is képes elmozdulni.

http://avasikilato.com/main_history.html