Élet a városban
Városinformáció

Miskolc a nagyvilágban

Földrajzi fekvés, megközelíthetőség

Miskolc az észak-magyarországi régió központja, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a Miskolci járás székhelye. A város a Bükk és az Alföld találkozásánál, a Szinva, Hejő és a Sajó völgyében, különböző természeti és gazdasági tájegységek találkozásánál épült.

Nyilvános repülőtérrel nem rendelkezik, a legközelebbi nemzetközi repterek a budapesti és a debreceni. Vasút szempontjából viszont jelentős útvonalon fekszik, így vonattal könnyen megközelíthető. Főpályaudvara, a Tiszai pályaudvar az ország nagyobb városaiból InterCity vonatok által is elérhető. A megye közlekedési vállalata az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.

Földrajzi adatok, éghajlat

Miskolc területe: 236,66 km²

Ebből belterület: 54,21 km²

  • zártkert: 29,34 km²
  • külterület: 153,11 km²

Miskolc fekvése:

  • az északi szélesség 48° 5´-én
  • a keleti hosszúság 20°46´-án

Miskolc tengerszint feletti magassága: 130 m

Miskolc legmagasabb pontja: 945 m (Borovnyák tető)

Miskolc kiterjedése:

  • kelet-nyugati irányban 19 km
  • észak-déli irányban 10 km

A város sokévi átlagos havi középhőmérsékletet alapján a leghidegebb hónap a január, míg a legmelegebb a július. Az évi közepes hőingás 22,1 °C. Az évi átlagos felhőborítottság 60% körüli.

Miskolc átlagos évi csapadékösszege 533 mm, ami jellegzetes évi menetet mutat, a nyári félév csapadékosabb, míg a téli félév szárazabb. A legkevesebb csapadék január-februárban hullik, a legcsapadékosabb hónap pedig – közel négyszer akkora értékkel – a június.

A napsütéses órák éves összege átlagosan 1800 óra, de évenként nagy változékonyságot mutat. Megfigyelhető a napfénytartam jellegzetes évi menete, a nyári hónapokban van a maximuma (havi 230–250 óra), míg november-január időszakban a minimuma (havi 40–60 óra).

Demográfia

Lakónépesség (2023. január. 1.)

145.248 fő

Népsűrűség (2023. január. 1.)

623 fő / km²