Városháza
Önkormányzat

Dulibán Lászlóné

Nívódíj
2024. évi kitüntetett

1982 évtől kezdve a mai napig dolgozik az egészségügyben. Jelenleg a B.-A.-Z Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Hospice osztályán. Az általános ápoló és asszisztens képesítése mellett felnőtt szakápolói egészségügyi szakoktató, ápoló távoktatási programfelkészítő tanári, hospice szakápolói és koordinátori szakképesítéssel, egészségügyi minőségbiztosítási egyetemi másoddiplomával, humán szervezői egyetemi diplomával rendelkező magasan kvalifikált szakember. Miskolcon, Debrecenben, Pécsett, Budapesten folytatta tanulmányait. Pályakezdő korában általános ápoló, majd felnőtt szakápoló, hematológiai asszisztens, oktató ápolóként a Semmelweis Kórház Hematológiai osztályán dolgozott. Majd, mint egészségügyi szakoktató, gyakorlati képzést vezetett a középiskolai hallgatók részére. 

28 éven keresztül, jelenleg is a Hospice osztályvezető főnővére. A Hospice osztályon a legsúlyosabb gyógyíthatatlan betegek ellátásáról kell gondoskodni, amelyet csak teljes elkötelezettséggel, mentális erővel rendelkező szakember képes elvégezni. Az életük utolsó szakaszában élő betegek nagy türelemét és kiemelkedő szaktudást igényelnek. Az osztályon dolgozó orvosok, ápolók az emberi méltóság tiszteltben tartása mellett végzi gyógyító, ápoló munkájukat. Kiemelkedő és fizikailag, különösen lelkileg megterhelő feladat súlyos állapotban lévő betegek hozzátartozóival, a családokkal való együtt érző kapcsolat tartása. El kell fogadtatni a betegekkel súlyos egészségi állapotukat, ezzel tudnak a legtöbbet segíteni a szakszerű ellátás mellett. A családok, hozzátartozók részére tanácsokat biztatást, megnyugvást kell adni a szeretett családtag elvesztésének elviselése miatt. Nemcsak kiváló szakmai munkát, hanem kivételes kommunikációs készséget igényel ez a hivatás.  Dulibánné Judit ezzel a hivatástudattal, szeretettel, együttműködően, kiemelkedő szervező készséggel végezte ezt a nehéz munkát. Munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a Hospice Osztály igazi együttműködő közösség, rangos és város szerte elismert egészségügyi intézmény. Részt vesz és irányítja az otthonápolási feladatokat, ellátja otthonukban a súlyos betegeket. Széleskörű kapcsolatot alakított ki a háziorvosokkal, tanácsot ad a betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére. E mellett oktató és tudományos tevékenysége is példás, a jövő ápolóinak, elsősorban gyakorlati képzésében vesz részt.  A Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai kar Diplomás Ápolói szakán, valamint a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Technikumban a hospice szakápoló koordinátor képzésében szakápolói oktató, valamint az otthoni szakápolás oktatója. Szakmai fórumok előadója és szakmai publikációk szerzője. Tudása, szakismerete alapján vizsgabizottságok vezetői tisztségére kapott megbízást. Közéleti szerepet is vállalt. Dulibán Lászlóné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara B.-A.-Z. vármegyei szervezetének alelnöke, majd elnöki tisztségét tölti be. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Szervezetének Minőségbiztosítási Bizottságának tagja. A civil életben barátságos, segítőkész ember, igyekszik a hozzá fordulóknak mindenben segíteni, tanácsot adni.

2002-ben a hospice területén végzett munkájáért a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt, 2018-ban a Hospice-Palliatív Egyesület által alapított Polcz Alaine-díj kitüntetésben részesült.