Városháza
Önkormányzat

Balogh Kálmán

Miskolc Város Díszpolgára
2022. évi kitüntetett

Miskolcon született, 1959. január 18-án, magyar cimbalomművész. Híres cigányzenész család gyermeke, már tizenkét évesen bekerült a miskolci Avas Néptáncegyüttes zenekarába, amely teljesen meghatározta zenei érdeklődését. A zenekarral számos néptánc fesztiválon játszottak országhatáron innen és túl, ahol különböző típusú cimbalom fajtát ismerhetett meg. A zenekar és a táncegyüttes is nagyon pozitív nevelő közeget jelentett számára, mert zeneileg támogatták és szeretettel fordultak felé. A zenei élmények mellett Miskolc városa aktív diákéveket adott neki.

Rendszeres látogatója volt a helyi könyvtárnak. Miskolc ablakot nyitott neki a világra. Lévén, hogy akkoriban a miskolci zeneiskolában nem volt cimbalomoktatás, hangszeres tanulmányait tizenkét évesen Budapesten, Szöllős Beatrixnál kezdte, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Gerencsér Ferenc növendékeként folytatta. Itt 1980-ban cimbalom-szolfézs-énektanári oklevelet szerzett, majd később 2013-ban népi cimbalom egyetemi mesterdiplomát.

A világ számos pontján, nemcsak népzenészekkel, hanem szimfonikus és dzsessz-zenekarokkal, valamint kortárs zenei együttesekkel is fellépett. 
1985-ben megkapta a Népművészet Ifjú Mestere kitüntetést, majd két évvel később második helyet szerzett a rangos Rácz Aladár cimbalomversenyen. Azóta is számos kitüntetés díjazottja. 

Balogh Kálmán cimbalomművész eddigi munkássága alapján méltó a Miskolc Város Díszpolgára elismerésre.