Városháza
Önkormányzat

Lengyel karácsony - 2014.12.06.

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2014. december 11.

A Miskolci Lengyel Önkormányzat 2014. december 6-án délután tartotta a karácsonyi ünnepséget a Calypso étteremben. A megjelenteket Fekete Dénes elnök köszöntötte, majd bemutatta az új képviselőket. Megköszönte az előző testület négy éves munkáját - amelynek tagjai jelen voltak - és ígéretet tett, hogy hasonló stílusban, lendületesen és sokszínűen próbálják a tevékenységet folytatni.

A kulturális műsorban magyar-lengyel nyelven az est hangulatát emelő irodalmi művek hangzottak el Szewczuk Annától és Barkó Tamástól, majd Bárcziné Sowa Halina énekelt lengyel karácsonyi dalokat, akit lánya Mária hegedűn kísért. Az ezt követő magyar énekekbe már a gyerekek is be voltak vonva, akik nagyon várták már a beígért Télapót.

Kalna Zsolt és Szarvas Péter atyák a Szent Írásból idéztek, imát mondtak, illetve a Megváltó érkezésére, a család fontosságára és a szeretetre hívták fel a figyelmünket.

Végre megérkezett a Nagyszakállú, egyenesen Varsóból. Nagyon fáradt volt a hosszú úttól, így azonnal széket kért, hogy leüljön. Kihívta az összes gyereket és elbeszélgetett velük. Kiderült mindenki nagyon jó volt és megérdemli a csomagot. Ki is osztotta rögvest, a bátrabbak azért egy-egy énekkel, verssel köszönték meg. Sajnos nem maradhatott sokáig, mert sok dolga volt még, Budapesten is várták az Országos lengyel Önkormányzatnál. Felvette hát hétmérföldes csizmáját és Krampuszkával együtt útnak indultak.

Az ostyatörés szokását Halina ismertette. Ezt a lengyelek karácsonykor családi körben csinálják, így kívánnak egymásnak minden jót, békét, boldogságot. Ezt csináltuk mi is, átvéve e régi szokást.

Az est további részében elfogyasztottuk a finom vacsorát, beszélgettünk és lengyel-magyar karácsonyi énekeket hallgattunk. Elváláskor mindenkinek áldott karácsonyt és boldog újévet kívántunk.

Fekete Dénes