Energiaválság 2022. október 05.
Újabb rezsicsapás érte az önkormányzatokat, ez alól Miskolc sem kivétel

A kormány múlt pénteken megjelent és másnap hatályba lépett rendelete, amely a távhőszolgáltatást igénybe vevő intézmények, cégek által fizetendő díjak brutális megemeléséről döntött, egyre kilátástalanabb helyzetbe sodorja a települési önkormányzatokat. Ez volt a fő téma a miskolci Városvédelmi Egyeztető Testület mai ülésén. 

"Egy éjszaka alatt, egyetlen tollvonással emelték több, mint tízszeresére a távhőszolgáltatás jelenlegi árát, amely így Miskolc esetében az eddigi mintegy 300 millió forintos költséget 2 milliárd forint fölé emeli"- jelentette ki a megbeszélésen Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere.

Veres Pál elmondta: az áram öt-, hatszoros, és a gázárak a tíz-, tizenkétszeres emelése után ez újabb tőrdöfést jelent az önkormányzatok számára. "Eddig is igaz volt, ezután még inkább, hogy a rezsiárak ilyen drasztikus mértékű megugrása kigazdálkodhatatlan" - fogalmazott a város vezetője, aki azt is hozzátette: "minden olyan kormányzati és az önkormányzatokat tömörítő egyeztetésen, tárgyaláson részt veszünk, ahol érdemi megállapodást lehet elérni és nemcsak szavakban tetten érhető ígéretekre számíthatunk."

Miskolc önkormányzata összesen 73 olyan intézményt működtet, amely távhőszolgáltatást vesz igénybe. Az október elsejétől hatályba lépett jogszabály még inkább ellehetetleníti az érintett intézmények működtetését. 

A miskolci Városvédelmi Egyeztető Testület minden szerdán reggel ülésezik különböző témákban és hoz döntéseket, amit az indokol, hogy napról-napra változnak az energiaárak, ez pedig rugalmas hozzáállást követel meg a helyi döntéshozóktól.