A Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola teljesítette legújabb Erasmus+ mobilitási programját a „FOOD-TOUR a transzverzális készségek tükrében” elnevezésű projektjét, mely az Európai Unió támogatásával jöhetett létre. Partnereik a szakképzési mobilitás megvalósításában a német testvériskolájuk, a Berufsschule 3, Aschaffenburg, valamint az ír Munster Technological University, Tralee. A FOOD-TOUR programja témája a rendezvényszervezés volt, melynek során egyik céljuk volt a „soft skills”, azaz transzverzális készségek fejlesztése. E pályázat két éves futamideje alatt 4 mobilitást valósítottak meg: egy-egy diák és egy-egy oktatói mobilitást mindkét célországba. A szakmai mobilitások során összesen 24 vendéglátós tanuló és 12 oktató fejlesztette szakmai kompetenciáit külföldön.
A 6 napos oktatói mobilitások során az oktatók szakmai ismereteiket bővítették a rendezvények hatékony szervezése terén, valamint idegen nyelvi-, digitális- és szociális kompetenciájuk és transzverzális készségeik fejlődött a job-shadowing-okon való részvételük és üzemlátogatások során. A diákok 24 napos mobilitásai alatt vendéglátó egységekben és a partneriskolákban szereztek munkatapasztalatot, vettek át „jó-gyakorlatokat”. Megtanulták a tematikus estek megszervezésének minden részletet a rendezvény felvételétől a kalkulációkon és a diszpozíción át a kivitelezésig. A szakács, cukrász tanulók alkalmazva a korábbi pályázataik során tanult ismereteiket, egészséges étrendet képesek összeállítani egy alkalomhoz illő tematikus vendéglátó rendezvényre. A pincér tanulók a mobilitásokon tanultak alapján képesek egy adott alkalomhoz igazodó menüajánlathoz italsort összeállítani, valamint megfelelő terítési, felszolgálási módot és a rendezvény jellegéhez illeszkedő protokoll szabályokat alkalmazni.
A részt vett oktatók és diákok folyamatosan alkalmazzák és terjesztik az új ismereteket az iskola falain belül és kívül egyaránt, mely tapasztalatoknak köszönhetően minőségi oktatást tudnak biztosítani, valamint emelik a Szentpáli hírnevét. A két év sikerének lezárásaként Erasmus+ Food-Tour disszeminációs rendezvényt tartottak intézményükben, ahol beszámolókat, bemutatókat és kisfilmeket tekinthettek meg tanulóink, oktatóink és külső partnereik. Ezt követően a tanulók ízelítőt adtak a mobilitáson tanultakról egy díszebéd keretében, ahol német-ír-magyar nemzeti színekbe öltöztetett díszasztalokon ír és bajor ételkülönlegességeket szolgáltak fel a diákok.