Városinformáció 2022. július 04.
Megkezdődött az új miskolci légimentő bázis építése

Magyarországon a légimentési feladatokat az Országos Mentőszolgálat által alapított Magyar Légimentő Nonprofit Kft. látja el, a tulajdonosi jogokat pedig 2020. január 1-től a Készenléti Rendőrség gyakorolja. A légimentőbázisok optimális elhelyezésének feltétele, hogy a lehető legnagyobb hatótávolságban képesek legyenek Magyarország területét lefedni, egy-egy bázis mentési területe a legnagyobb területre – minél több embert érintve – terjedjen ki, a minél magasabb szakmai színvonalú segítségnyújtást támogatva. 

Ezt a célkitűzést hivatott támogatni az újonnan kialakítandó miskolci légimentő bázis is mondta Dr. Nagy György ezredes a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóságának igazgatója. Az Országos Rendőrfőkapitányság 2019. novemberében jelezte a tulajdonos Miskolc Holding Zrt. felé, hogy az új légimentő bázist a Magyar Állam tulajdonában álló területen kívánják megvalósítani, ezért vételi szándékukat fejezték ki a repülőtéren kialakítandó 1 hektáros területre. Az új légimentő bázis helyszínéül szolgáló ingatlant a Miskolc Holding Zrt. 2020. novemberében értékesítette a Magyar Állam részére.

A miskolci bázis 22 éve üzemel, alapvetően a környező megyék ellátásáért felel, de távolabbra is riasztható az adott mentési helyzet függvényében.  A bázison 4 fő helikoptervezető, 4 fő paramedikus és 7 fő mentőorvos látja el szolgálatokat

Az elmúlt 12 hónapban a miskolci gépet 475 esetben riasztották. A riasztások elsősorban súlyos sérültekhez és egyéb, magas időfaktorú megbetegedésekhez (újraélesztés, stroke, infarktus) történnek. A riasztástól a beteghez érkezésig eltelt idő átlagosan valamivel 20 perc fölött alakult, ez alapján elmondható, hogy az egység nagy területet fed le, a térség mentésének fontos része.

2021 decembere óta az ország összes mentőhelikopterén, így Miskolcon is elérhető a helyszíni vérátömlesztés lehetősége. Erre az Európában is a mentés élvonalába tartozó, potenciálisan életmentő beavatkozásra a bevezetése óta már 5 alkalommal került sor.

A napokban az új légimentő bázis kivitelezése is megkezdődött, melyet a dubicsányi székhelyű Borsod Konstrukció Kft. végez és a tervek szerint az év végére épülhet meg és kezdheti meg működését. A kivitelezőnek nettó 522,9 millió forintért egy darab mentőhelikopter befogadására alkalmas csaknem 300 négyzetméter alapterületű, acél pillérvázas szerkezetű hangárt és garázst kell majd kialakítania. Emellett öt személy elhelyezésére alkalmas, 160 négyzetméter alapterületű a személyzet elhelyezésére szolgáló blokk kialakítása is a feladata lesz a kivitelezőnek, illetve kialakítani egy fedett-nyitott gépkocsiparkolót és négy zárt tárolót, valamint egy zárt szennyvíztárolót is.

Annak érdekében, hogy a kivitelezés ideje alatt is folyamatosan és biztonságos körülmények között tudjon a légimentési tevékenység működni, a Miskolc Holding Zrt. a szomszédos ingatlan használatát is biztosítja a Magyar Légimentő Nonprofit Kft-nek. Ezzel - ami a jelen helyzetben a legfontosabb - nem marad a térség légimentési ellátás nélkül- mondta beszédében Veres Pál Miskolc polgármestere.