Élet a városban
Sport
Sport 2021. február 28.
Magyar Kupa ezüstérmes lett az Aluinvent DVTK

A Killik László Női K&H Magyar Kupa nyolcas döntőjét rendezték meg az elmúlt hétvégén Budapesten. Az Aluinvent DVTK a Győr és a PEAC együtteseinek legyőzését követően - öt esztendő elteltével - ismét az aranyéremért szállhatott harcba, ezúttal február 28-án, vasárnap, a címvédő Sopron ellen. Végig hatalmas szívvel küzdöttek a piros-fehérek, de végül fejet kellett hajtaniuk az esélyesebb dunántúliak előtt. Mindez azt jelenti, hogy az Aluinvent DVTK az ezüstérmet szerezte meg.

Keyona Hayes adta meg a találkozó alaphangját egy remekbe szabott sarokból elengedett középtávolival, a másik oldalon rögtön válaszolt Fegyverneky egy 2+1-es akcióval. Úgy tűnt, jobban elkapta a rajtot a DVTK, Aho majd újfent Hayes volt eredményes (6-3), de ezután magára talált a Sopron, amely csinált egy 10-0-s szériát, így nem csoda, hogy Földi Attila vezetőedző kikérte az első idejét (6-13). Ez rövidtávon hatott, mert Medgyessy Dóra megdobta csapata első hárompontosát, majd Pusztai tett hozzá két egységet egy bátor betörésből. És ha egy üzlet beindul, Megyó passzából Kányási Veronika szánta rá magát egy távoli dobásra, és a labda a gyűrűben kötött ki, így újra a diósgyőrieknél volt az előny (14-13). Kevesebb, mint másfél perc volt hátra a negyedből, nem vitás, Gáspár Dávid időkérése után megtáltosodtak a zöld-sárgák, mert és kényelmes előnyre tettek szert (14-21).

Ahogy véget ért az első negyed, úgy folytatódott a második. A Sopron Basket állva hagyta a fehér mezeseket, és January harmadik hármasával tisztes előnyre tett szert. A DVTK vészes gólínségének Pusztai vetett véget, aki újabb bátor egyéni akcióból volt eredményes (16-29). Krajisnik közelijével, majd Hayes csont nélküli hármasával folytatódott a játék, aztán újra belelendült a Sopron (19-37). Határ centergóljával lett húszpontos a különbség, majd Varga A. második triplájával és Williams duplájával még több (19-44). A szünetig még Varga A. akcióból, Mokango a büntetővonalról célzott jól (21-46).

A térfélcserét követő első akcióból Mokango vállalt egy hármast, és milyen jól tette, Krajisnik két büntetővel reagált. A DVTK zónavédekezése jól működött ekkor, de a labdavesztésekből kialakuló leindításokkal nem tudott mit kezdeni (24-52). Chanel önbizalmának jót tett az előző dobása, mert lemásolta saját produkcióját, és Krajisnik gólja után Hayes is termelte a pontokat, valamint kétségkívül Mokango is elkapta a fonalat (33-54). Hiába kért időt a Sopron, Kányási duplájával húsz alá jött föl az Aluinvent DVTK, majd Brooks büntetői után szintén Veronika volt dicsérhető szemfüles labdaszerzéséért és gyors helyzetfelismeréséért, igaz Brooks sem lankadt (37-58). Kányási kettő büntetőjével zárkózott tovább a Diósgyőr, aztán Williams villant. A piros-fehérek felszabadultabban kosárlabdáztak ebben a periódusban, ezt bizonyította a Kánnyási-asszisztból született Kiss Angelika-dupla is (41-60). A negyed utolsó percében Walker szórt egy triplát, de ezt a játékrészt a piros-fehérek húzták be (20-18).

Pontszegényen kezdődött a záró felvonás, két perc alatt mindössze egy palánk alólival Hayes-kosarat jegyezhettünk fel. Fegyverneky büntetője után újfent a DVTK amerikai légiósa jeleskedett (45-65). A DVTK nagy szívvel küzdve játszott, míg a Sopron koncentrációja csökkent. Ugyan Földi Attila kért időt, mégis a Sopron csinált egy 7-0-s szériát, aminek Medgyessy vetett véget (47-72). A zöld mezesek a találkozó utolsó perceire már a fiatal cseréit is bevetette, de leginkább Határral nem bírtak ekkor a borsodiak (51-78). A kupadöntő végjátékában még egy Aho-triplának és egy Kányási-kettesnek örülhettek a diósgyőriek, egy Varga Sára által dobott büntetőnek a zöld-sárgák. Mindez érdemben már nem változtatott azon, hogy a Magyar Kupa 2021-es kiírásában az Aluinvent DVTK egy ezüstéremmel gazdagabban térhetett haza (56-79).

Killik László Női K&H Magyar Kupa Döntő

Aluinvent DVTK - Sopron Basket 56-79 (14-21, 7-25, 20-18, 15-15)

Budapest, Gabányi László Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. Játékvezetők: Praksch Péter Árpád, Tóth Cecília, Frányó Péter. 
DVTK: Medgyessy, Aho, Kányási, Hayes, Mokango. Csere: Kiss A., Pusztai, Tóth F. Vezetőedző: Földi Attila.
Sopron: January, Williams, Czukor, Brooks, Határ. Csere: Krajisnik, Fegyverneky, Walker, Varga A., Varga S., Varga K. Edző: Gáspár Dávid

Földi Attila: - Koncentrációval nem bírtuk végig, de az akaratunkkal nem volt gond ma sem. Az ezüst is nagyon szépen csillog számunkra. Nagyot harcoltunk ezért az éremért, sokan nem fogadtak volna erre előzetesen, ezért nagyon büszke vagyok a lányokra!

Gáspár Dávid: - Ez a tizedik kupaaranya a klubunknak, nagyon boldogok vagyunk. Büszke vagyok a lányokra, akik nagyszerűen játszottak ma, és örülök, hogy a részese lehetek ennek a sikernek.

(Forrás: www.dvtk.eu)