Meghívó 2019. február 04. • Lejárt
Közép-európai First® Lego® League döntő Miskolcon – a jövő innovátorainak bajnoksága

Két évvel ezelőtt Miskolc is belépett azon városok klubjába, ahol a First® Lego® League rendezvénysorozaton belül iskoláscsoportok mérhetik össze tudásukat. Idén eljutott a város odáig, hogy a világ legnagyobb ifjúsági robotépítő- és programozó versenyének közép-európai döntőjének adnak otthont.

A város gazdasági életének szereplői kiemelten fontosnak tartják, hogy napjaink tehetségei, a jövő fejlesztői már iskolás éveik alatt megismerjék azokat az innovatív módszereket, amelyet később az iparban és az élet egyéb területén hatékonyan tudnak használni.

2017-ben a BPI Group Hungary Kft. közreműködésével és támogatásával Miskolc már helyt adott a First® Lego® League regionális versenyének. A BPI Group Hungary Kft. az idei évadban is elkötelezte magát a verseny regionális fordulójának megszervezése mellett, melyet január 12-én 10 miskolci és megyei iskoláscsapat részvételével a miskolci Ferenczi Sándor Szakgimnázium előcsarnokában rendeztek meg. A korábbi szervezésre kapott rendkívül pozitív visszajelzések, valamint a helyi iskolák nagy érdeklődése és remek szereplése alapján Miskolc városa kezdeményezte, hogy a First® Lego® League közép-európai 1. számú elődöntőjét is a városban rendezzék meg. Így február 9-én, a Miskolci Egyetem aulájában a magyarországi regionális fordulók győztesei mérik össze tudásukat a lengyelországi régiós győztesekkel.

Nemzetközi és hazai szinten is nagy az érdeklődés a First® Lego® League közép-európai 1 számú elődöntője iránt: 9 magyar, 5 lengyel és 1 bolgár csapatban összesen 170, 9 és 16 év közötti fiatal versenyez majd egymással, a szervezők további 200-300 fő érdeklődőt is várnak az eseményre, amely 9:00 és 17:30 között ingyenesen látogatható.

A First® Lego® League robotverseny miskolci fordulójának szervezését a BPI Group Hungary Kft. kezdeményezte. A nemzetközi hátterű, 1999 óta Miskolcon működő járműipari alkatrészgyártó cég azért vállalta az esemény támogatását és lebonyolítását, hogy Miskolc és a régió diákjai részesei lehessenek ennek az inspiráló kezdeményezésnek és bepillanthassanak a műszaki tudományok fantasztikus világába.

A regionális döntő és a közép-európai 1. számú elődöntő szervezésében a BPI Group Hungary Kft. szorosan együttműködik Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a Miskolci Egyetemmel. Rajtuk kívül hazai és nemzetközi vállalatok egész sora áll az esemény mögött, amely a verseny gazdasági és munkaerőpiaci folyamatokban betöltött szerepét is jól mutatja.

A rendezvény támogatói:

BPI Group Hungary Kft., Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, Miskolci Egyetem

Robert Bosch Power Tools Kft.• Starter E-Components Generators Automotive Hungary Kft.• Air Partner Repülőjegy Iroda Kft. Ten Pao Electronics Hungary Kft.• ChipLand Kft./ Notebook BP Kft.• Admatis Kft.• Technoplast G

First® Lego® League

roup Kft.• XIXO • Ross Mould Kft.• Joyson Safety Systems Hungary Kft.• Misdolin Plusz 2006 Kft.• NORDLOG Logisztikai Szolgáltató Klaszter Kft. • Cordys Holding Zrt.• ESA Technologia Transzfer Iroda • Hotel Pannonia • Uni Hotel• City Hotel • Aranykorona Történelmi Étterem-Hotel és Látványpince • Flóra Panzió • Bástya HotelA 9-16 éves diákokból álló csapatok feladata, hogy önálló kutatómunkával azonosítsanak egy valós problémát, és arra megoldási javaslatot dolgozzanak ki. A gyakorlati feladat egy robot tervezése, építése és programozása LEGO® Mindstorms szett segítségével, majd a robotoknak a problémát egy versenypályán kell megoldaniuk. A résztvevők rengeteg élménnyel gazdagodnak, miközben tudományos, technológiai, mérnöki ismeretekre tesznek szert, és fejlődik matematikai tudásuk is. A feladatok megoldása során a diákok a képzelőerejükre támaszkodnak. A verseny fejleszti a kritikai gondolkodást, a csapatszellemet, a kreativitást és a prezentációs képességet. A First® Lego® League (FFL) a felfedezés, a csapatmunka és a sportszerűség versenye.

A bajnokság fordulóiban közel 80 országból 1400 csapat mintegy százezer diákja vesz részt.

A világ legnagyobb ifjúsági robotversenye több szinten zajlik: a regionális fordulók a verseny alappillérei. Magyarországon – Miskolccal együtt – 6 városban rendeztek civil szervezetek és vállalatok támogatásával FLL versenyeket.

Következő szint: az európai elődöntők. A közép-európai elődöntők két régióban zajlanak. Az elsőben Magyarország és Lengyelország legjobbjai mérkőznek meg Miskolcon, a másodikban pedig Szlovákia és Csehország csapatai. Az európai elődöntőkből 24 csapat jut tovább az ausztriai Bregenzben megrendezésre kerülő európai döntőbe.

First® Lego® League World Festival

A világ legjobb csapatai meghívást kapnak az FLL World Festival rendezvényre, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban, Detroitban, illetve Houstonban rendeznek a FIRST® Championship keretében, 2019 áprilisában. Bővebb információk: http://www.firstlegoleague.org/

A 2018/2019-es évad kihívásai

A First® Lego® League 2018/19-es évadának központi témája az űrkutatás és annak emberekre gyakorolt hatása. A verseny résztvevői ezt a témakört elemzik, kutatják. Munkájuk eredményét a verseny napján prezentációban mutatják be a zsűrinek és a közönségnek.

A megépített és beprogramozott robot játékpályája és feladatai szintén az űrkutatáshoz kapcsolódnak. A LEGO® elemek segítségével felépített pályán 18 különböző nehézségi fokozatú misszió várja a robotokat, az pedig a csapatok felkészültségén és ügyességén múlik, ezek közül mennyit tudnak teljesíteni a két és fél perces időkereten belül, és ezzel hány pontot gyűjtenek.

Az értékelés

A First® Lego® League bajnokságban világszerte azonos szempontrendszer alapján mérik a bírók és játékvezetők a diákok teljesítményét a következő kategóriában: kutatási projekt, csapatmunka, robot design, robot game.

Hivatkozások