Városinformáció 2019. június 06.
Ilyen lesz a várunk

A Modern Városok Program keretében több mint 10 milliárd forint értékű támogatást ad a kormány a fejlesztéshez, aminek már zajlik is a közbeszerzése, ezzel a térség és Közép-Európa meghatározó turisztikai központja lesz néhány éven belül a Diósgyőri vár.

A kormány idén 2 milliárd forinttal, jövőre 4 milliárddal, 2021-ben pedig 4,2 milliárd forinttal támogatja fejlesztést. A cél az, hogy a leghitelesebb formában rekonstruálják Nagy Lajos király egykori várát.

A felújítás következő ütemeiben szerepel többek között a vizesárok helyreállítására és a hidak újjáépítésre. Visszaépítik a nyugati palotaszárnyat, a palota magas tetőit, rekonstruálják a tornyokat, megépítik a gyilokjárókat és védőtetőket. Rekonstruálják a régi konyhaépületet is. A rekonstrukció során a külső vár felújítását is elkezdik. Fontos cél, hogy visszaadják a várnak és környezetének középkori hangulatát. A Királynék kertjét például olyanná varázsolják majd, amilyen az egykor lehetett: fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be.

Képmelléklet