Élet a városban
Sport
Sport 2021. február 04.
Idén újra lehet Triatlon Nagyhét Tiszaújvárosban

A tervek szerint július 14-18. között ismét megrendezhetik Tiszaújvárosban az 1999-ben indult, de tavaly a Covid-19 miatt elmaradt, a miskolci sportbarátok körében is méltán kedvelt  Triatlon Nagyhét elnevezésport- és kulturális eseménysorozatot, melynek fénypontját az elit Európa-kupa futam jelentheti.

- A lassan egy éve elhúzódó koronavírus-járvány sajnos 2021-re is sok bizonytalanságot ígér, ezért a rendezvények tekintetében is nagyon nehéz előre terveznünk – fogalmazott dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere, a szervező bizottság társelnöke. -  A járvány negatív gazdasági hatásai miatt – mint sok minden mást - a tervezett programjaink költségvetését is felelősen kell átgondolnunk és megterveznünk. A Triatlon Világkupa és Triatlon Nagyhét hosszú évek óta a tiszaújvárosi nyár egyik legkiemelkedőbb sport – és kulturális eseménye. Egy jól összeszokott csapat rendkívül profi és lelkiismeretes munkájának köszönhetően a világ minden táján ismerik már városunk nevét, mi, Tiszaújvárosiak pedig évről-évre élvezhetjük a rendezvénysorozat gazdag kínálatát. Az idei terveinkről január 27-én tartottunk online egyeztetést Márkus Gergellyel, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (World Triathlon) sportigazgatójával, Lehmann Tiborral, az esemény főrendezőjével, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzőjével, és Márkus Balázzsal, a szervezőbizottság társelnökével. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy az elsődleges szempont továbbra is a helyi lakosság, a sportszerető közönség egészségének védelme. A biztonsági szempontok mellett természetesen megvizsgáltuk azt is, hogy a színvonal megtartása mellett, hogyan tehetjük gazdaságosabbá és fenntarthatóbbá a rendezvény lebonyolítását. Minden tényezőt, véleményt és érdeket figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, idén a várhatóan 5 napos (július 14-18-ra tervezett) Triatlon Nagyhét keretében, a kulturális és tömegsport-rendezvények fénypontjaként egy elit Triatlon Európa-kupát rendezünk. Az előttünk álló időszakban folyamatos lesz az egyeztetés a Tiszaújvárosi Triatlon Klub, Tiszaújváros Város Önkormányzata, valamint a nemzetközi és a Magyar Triatlon Szövetség között annak érdekében, hogy 2021-ben a kialakult körülmények ellenére is egy színvonalas és tartalmas programsorozaton vehessenek részt mind a tiszaújvárosiak, mind pedig az idelátogató turisták és versenyzők.

Tiszaújváros hozta a maximumot

Lehmann Tibor főrendezőtől megtudtuk, hogy 1997-től, az elmúlt 24 évben – a 2020-at kivéve – megszakítás nélkül, 23 esztendőn át megrendezett világkupával Tiszaújváros méretéhez, lehetőségeihez, infrastruktúrájához mérten a város által nyújtható maximumot teljesítette. A település adottságait figyelembe véve további növekedés nehezen kivitelezhető. Ami a versenyek rangjának további emelését illeti: világbajnoki széria (WTS) futam, netán a több ezer fős age-group (korcsoportos amatőr kategória) versenyt is magával hordozó felnőtt világbajnokság megrendezése egy kisvárosban nem tud megvalósulni. Természetesen ez a rendezés színvonalára nem vonatkozik, a magas minőséget a jövőben is garantálni szeretnék.

Előtérben a kontinentális események

- A pandémia felgyorsította a fenntarthatóság iránti igényt a versenyrendszerekkel kapcsolatban – emelte ki Márkus Gergely, a World Triathlon sportigazgatója. – A jövőben minél inkább a kontinentális és regionális versenyek fognak előtérbe kerülni. Ez a nemzetközi sportági szövetség által preferált törekvés egybevág az idei tiszaújvárosi viadal jelenlegi státuszával.

Az elit Európa-kupa egy új kezdet

Ebben a gazdaságilag is nehéz helyzetben az sem mellékes, hogy egy elit világkupa verseny és egy elit Európa-kupa futam jogdíja és a kiosztandó pénzdíjak között jelentős különbség van.

– Nem tudhatjuk, hogyan alakul a 2021-es szezon, de Európából talán könnyebben el tudnak majd jönni hozzánk az élversenyzők – folytatta gondolatait Lehmann Tibor. - A felnőtt Európa-kupa egy új kezdet, amire lehet építkezni. Előre lehet lépni egy prémium Európa-kupa, vagy felnőtt kontinens-bajnokság, esetleg ismét egy világkupa felé. A felnőttek mellett, az elmúlt években megszokott módon - a junior korosztály képviselői újra Európa-kupa futamon versenyezhetnek majd nálunk.  A Triatlon Nagyhét szintén rendszeres programját képező Magyar Utánpótlás Gálára is készülünk.

Továbbra is magas színvonalon

A rendezői csapat valamennyi tagja - a közreműködő partnerekkel együtt - nagyon bízik az egészségügyi helyzet jelentős javulásában, a közvetlen járvány veszély mielőbbi felszámolásában.

- Ebben a rendhagyó esztendőben is az eddig megszokott magas színvonalat szeretnénk biztosítani a Triatlon Nagyhéten, melynek a kezdetektől fogva egyaránt elévülhetetlen szerepe van a lokálpatriotizmus erősítésében, a közösségépítésben – mondta Márkus Balázs, a szervező bizottság társelnöke. - A minőség megtartása vonatkozik a profi és az amatőr sportolók versenyeire, valamint a sport és kulturális eseményekre érkező vendégek kiszolgálására egyaránt. A tömegsport eseményekkel és a koncertekkel ezúttal is arra törekszünk, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.