Városháza
Önkormányzat
Sajtó 2021. július 19.
Idegenforgalom Aschaffenburgban – ide megéri elnézni!

A Miskolc és németországi testvérvárosa, Aschaffenburg között fennálló kapcsolat 2021-ben negyedszázados évfordulójához érkezett. A két várost összekapcsoló 25 évnyi együttműködésről az esztendő folyamán Aschaffenburgban és Miskolcon párhuzamosan, több alkalommal emlékezünk meg – így a városaink online felületén havonta megjelenő hatrészes, tematikus városismertető sorozattal, amelynek Aschaffenburg turizmusát bemutató harmadik fejezetét alább olvashatják.

 

Aschaffenburg az idelátogatók számára könnyen megközelíthető módon az A3-as autópálya mellett a frankfurti repülőtértől csupán 40 km-re található és saját ICE pályaudvara van. A családi szállodák és a szállodaláncokhoz tartozó hotelek szálláshelyei, valamint az éttermek és vendéglők sokszínű kínálata gondoskodik arról, hogy kellemes napokat töltsenek el vendégeink a „bajor Nizzában“.

Készítette: S. Ament

A Majna partja a kikapcsolódásra vágyók számára szabadon elérhető, a Johannesburg kastély pompás látványa romantikus sétákra csábít és kerékpártúrát is indíthatunk innen a környező festői természetbe és a kanyargó patakokkal, tisztásokkal tarkított Spessart hegységbe.

Eseménydús napunkat egy sörkertbe, vagy borospincébe tett látogatással zárhatjuk. Az utóbbiak esetében másodállásban dolgozó vállalkozó borászokról van szó, akik saját helyiségeikben röviden vendégül látnak minket. Már az utcáról fel lehet ismerni őket a felakasztott fenyőágról vagy meg lehet találni őket a speciális borozó naptárban is.

Aschaffenburg kastélytéri idegenforgalmi irodájában (www.tourist-aschaffenburg.de) a látogatók városnézésre is befizethetnek, hogy jobban megismerjék Aschaffenburg számos látnivalóját. A rövid áttekintést nyújtó, téma szerint összeállított, élmény- és kosztümös városnéző program sok ámulatba ejtő és izgalmas részletet mutat be a szokásokról, a történelemről, iparról és érdekességekről.

Az aschaffenburgi piac a történelmi bizonyítékok alapján a Majna melletti metropolisz legnagyobb hagyományokra visszatekintő piaca és írásos emlékekben egészen a XII. századig nyomon követhető. Minden héten szerdán és szombaton közel 50 környékbeli kereskedő kínálja portékáját a kastélytér festői környezetében. Mindenféle élelmiszer, zöldség- gyümölcs, mezőgazdasági, erdészeti és halászati termék fellelhető itt.

A környék apraja-nagyja számára feledhetetlen élményt nyújt a június közepén kezdődő tíznapos aschaffenburgi városi sokadalom. Családi délutáni programok, vidámpark és sok-sok nyalánkság pihenteti az idelátogatókat és emeli fel őket szédítő magasságba. A hangulatos sörsátorban és a mellette lévő Majna-parti sörkertben zenei aláfestés mellett iszogathatunk. A sokadalom a Johannisburg kastély festői háttere előtti tűzijátékkal és a belvárosi ünnepi felvonulással veszi kezdetét.

1987 óta augusztus elején kerül megrendezésre az aschaffenburgi kastélyudvar történelmi környezetében a kézműves művészpiac, mely idevonzza az igényes kézműves művészet kedvelőit. Németország egész területéről és a környező országokból 80-90 kézműves kínálja portékáit a Majna-menti városban rendszeresen augusztus első hétvégéjén. Az aranyművesek, keramikusok, ecsetkészítők mellett ritka művészi kézműves irányvonalakkal is találkozhatunk a Johannisburg kastélyban. Ugyanebben az időben kerül megrendezésre a harangjáték ünnep is. Bel- és külföldi harangjátékosok művei csendülnek meg ilyenkor. A toronyzene és a kastélykoncert rendkívüli zenei élményt nyújtanak.

Augusztus utolsó hétvégéjén többezer látogatót vonz a városba a legendás aschaffenburgi városi ünnepség. A bajor Alsó-Majna metropolisz ilyenkor két napra óriási fesztiváltérséggé változik: a tereken, utcákon és sikátorokban a belváros egész területén szabadtéri koncertek, kabarék és showműsorok várják a látogatókat. Számos vendéglátóegység, kis kézműves standok, helyi és régióntúli együttesek képviselik Aschaffenburg kulturális életét.

Készítette: T. Benzin

A csillogó fényfüzérek fényében pompázó feldíszített karácsonyi standok jelzik a minden évben megrendezésre kerülő aschaffenburgi karácsonyi vásárt, mely az adventi hétvége előtti csütörtökön kezdődik. A forraltbor, pirított mandula, tócsni és grillkolbász illata járja át a levegőt és csábít adventi sétára a kastély vonulata előtt. A frank stílusú élethű fa betlehemes áll a karácsonyi vásár középpontjában, itt zajlik az átfogó keretprogram is. Az apróságok szórakoztatását a karácsonyi körhinta és más izgalmas attrakciók biztosítják.

Akár egynapos kirándulásról, rövid utazásról vagy hosszabb nyaralásról van szó - Aschaffenburgba mindig érdemes elnézni!

 

Képmelléklet