Városinformáció 2023. május 18.
Elismerések a város napja alkalmából 2023.

Minden év május 11-én Miskolc város napján vehetik át elismeréseiket azok a személyek és szervezetek, akik munkájukkal, tevékenységükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, öregbítve ezzel városunk hírnevét és dicsőséget szerezve valamennyi miskolci polgár számára.

A kitüntetettek nem csupán példát mutatnak számunkra elhivatottságból, szorgalomból és kitartásból, hanem bizonyságot tesznek arról is, hogy Miskolc az élet számos területén kiemelkedő.

Legyünk büszkék azokra, akik Miskolc város napja alkalmából elismerésekben részesültek, és köszönjük meg munkájukat és mindazt, amit városunkért, Miskolcért tettek!

KITÜNTETŐ CÍM ÉS DÍJ MEGNEVEZÉSE KITÜNTETETTEK 2023.
MISKOLC VÁROS DÍSZPOLGÁRA KITÜNTETŐ CÍM Lehoczki László
Prof. Dr. Bod Péter Ákos
PRO URBE KITÜNTETŐ CÍM Németh Éva
Drozsnyik István
Petránné Képes Gizella
GÁLFFY IGNÁC ÉLETMŰ-DÍJ Járási Mónika Ágnes
HERMAN OTTÓ TUDOMÁNYOS DÍJ Prof. Dr. Kundrák János
SZEMERE BERTALAN KÖZÉLETI DÍJ Észak-Keleti Átjáró Egyesület
SZABÓ LŐRINC IRODALMI DÍJ Bazsányi Sándor
KONDOR BÉLA KÉPZŐMŰVÉSZETI DÍJ Radics Márta
REMÉNYI EDE ZENEI DÍJ Nemeskéri László
DÉRYNÉ SZÍNHÁZI DÍJ Varga Andrea
MISKOLC VÁROS ÉPÍTÉSZETI ALKOTÓI DÍJ Szél Norbert
BIZONY ÁKOS KITÜNTETŐ JOGI DÍJ Dr. Strassburger Gyula
BENKŐ SÁMUEL DÍJ Dr. Kántor Valéria
Menyhért Istvánné
PEDAGÓGIAI DÍJ Janotyik Dóra
Mester András
Madarasiné Kiss Ágnes
„MISKOLC VÁROS TURIZMUSÁÉRT” DÍJ Miskolci Állatkert
„AZ ÉV SPORTOLÓJA” DÍJ Tóth Anna
Kékesi Márton
Diósgyőri Vívó Egyesület
„MISKOLC VÁROS SPORTJÁÉRT” DÍJ Szűcs István
„A CIVILEK TÁMOGATÁSÁÉRT” DÍJ Sélley Andrea
„AZ ÉV CIVIL SZERVEZETE” DÍJ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége
PRO MINORITATE DÍJ Görögkatolikus Roma Szakkollégium
NÍVÓDÍJ ZENITA – Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány
Bartha Nándor és Békési Richárd
Miskolci Szimfonikus Zenekar Ütő Szólama
ClaXoTon Quartet
Tudós-Konkoly Andrea
Horváth János
Egressy Béni Zeneiskola
AZ EGYETEMÉRT – A VÁROSÉRT DÍJ Prof. Dr. Szűcs Péter
SZENTPÁLI ISTVÁN DÍJ Kalmár László

MISKOLC VÁROS DÍSZPOLGÁRA cím: Lehoczki László 

Lehoczki László, a Spider Mentőcsoport alapítója és vezetője – kollégáival és mentőkutyáival együtt – eddig is nagyon sok életveszélybe került emberen segített. Itthon elsősorban eltűnt személyek keresésében, külföldön pedig a természeti katasztrófák túlélőinek mentésében, az áldozatok felkutatásában végez kiemelkedő munkát.

MISKOLC VÁROS DÍSZPOLGÁRA cím: Prof. Dr. Bod Péter Ákos 

„Ha kérdeznek, miskolcinak mondom magam, bár nem itt születtem, és életem nagy részét máshol töltöttem, de Miskolcon nőttem fel, itt érettségiztem, itt lettem először szerelmes, amíg éltek a szüleim, ide jöttem haza” – foglalja össze miskolciságának magyarázatát Bod Péter Ákos közgazdász. Az egykori ipari és kereskedelmi miniszter, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke egy idő után igyekezett volna kimaradni a politikából, egyetemi oktató lett, ma már professzor emeritus.

PRO URBE kitüntető cím: Németh Éva

Németh Éva családjában senki sem volt bányász, nem is Perecesen nőtt fel, mégis minden eddigi munkája, tevékenysége a bányászathoz kapcsolódik, és ma a perecesi Közösségi Házban szervez kulturális programokat, működteti a könyvtárat, intézi a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar próbáit, fellépéseit. Perecesen volt az első munkahelye, és a helyi bánya megszűnése után is kitartott az itteni emberek mellett.

PRO URBE kitüntető cím: Drozsnyik István

Drozsnyik István a mai magyar kortárs képzőművészet egyik legtermékenyebb és legaktívabb alkotója. Több mint 50 éves szakmai pályafutása során 690 országos és nemzetközi kiállításon szerepelt, 70 egyéni tárlattal büszkélkedhet, munkáit számos alkalommal díjazták is.

PRO URBE kitüntető cím: Petránné Képes Gizella

Közoktatási szakértőként, mesterpedagógusként, oktatóként mindig arra törekedett, hogy lelkiismeretes munkájával mind jobban hozzájáruljon a magyar óvodapedagógia fejlesztéséhez. Petránné Képes Gizella gyermekkori álmát valósította meg, és 45 éve gyakorolja szeretett hivatását.

Gálffy Ignác életmű-díj: Járási Mónika Ágnes

Járási Mónika Ágnes mestertanár, a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum szakmai igazgatóhelyettese. Kollégáival olyan szellemi műhelyt hozott létre, mely több szinten is öregbíti Miskolc jó hírét. Hitvallása szerint a szeretet, az emberség és a segítés sokszorosan megtérül.

Herman Ottó tudományos díj: Prof. Dr. Kundrák János 

Szakmai tevékenységében kiválóan ötvöződik a magas szintű tudományos kutatás az ipari-gyakorlati alkalmazással és a kiemelkedő színvonalú oktatással. Kundrák János a hazai és a külföldi műszaki közéletben fél évszázada öregbíti a borsodi megyeszékhely jó hírét.

Szemere Bertalan közéleti díj: Észak-Keleti Átjáró Egyesület

Elkötelezett és következetes, csendes szavú humanisták, akik kellőképpen tehetségesek. Teszik a dolgukat kutatóként, antropológusként, muzeológusként, építészként, történészként, újságíróként. Az Átjáró Egyesület tagjaira, munkásságukra büszkék lehetünk. Segítségükkel Miskolc újra felkerülhet Magyarország és akár Európa civil térképére is.

Szabó Lőrinc irodalmi díj: Bazsányi Sándor

Az irodalom iránti érdeklődése hamar kiderült, és néhány miskolci tanár is hozzájárult ahhoz, hogy a műszaki középiskola után Bazsányi Sándort felvegyék az ELTE Bölcsészettudományi Karára. Szakmai körökben már ismert irodalomtörténész, egyetemi oktató volt Budapesten, amikor a Műút című folyóirat indulásakor bekapcsolódott Miskolc város irodalmi életébe.

Kondor Béla képzőművészeti díj: Radics Márta

A Miskolci Téli Tárlaton sokan megálltak Radics Márta kék és fehér, mértani pontosságúnak tűnő, de minden szabálykövetés ellenére meglepő formagazdagságot mutató alkotásai mellett. Elgondolkodtató, örök értékekre utaló plasztikák ezek, ugyanakkor törékenységükkel a mulandóságra is utalnak. A Magyar Iparművészeti Főiskola (a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a MOME) jogelődjén kerámia-porcelán szakon végzett művész akkor kezdett igazán porcelánnal foglalkozni, amikor 2001-ben miskolci lakos lett.

Reményi Ede zenei díj: Nemeskéri László

Nemeskéri Lászlót 77 éve íratták be zeneiskolába, előbb hegedülni tanult, ma pedig a Perecesi Bányász Fúvószenekarban játszik szaxofonosként. A zene és a közösség szeretete miatt ragaszkodik az együtteshez, a fellépések, koncertek öröméhez.

Déryné színházi díj: Varga Andrea

Varga Andrea első igazán emlékezetes színházi élménye a Nyomorultak című musical volt. A tornaljai alapiskolából autóbusszal vitték a diákokat Budapestre megtekinteni az előadást. Akkor még maga sem gondolta volna, hogy egyszer majd ő is szerepet kap ebben a darabban. A Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagjaként lett Fantine, de előtte volt már Evita, Pünkösdi Kató A csókos asszony című operettben, Éva a Valahol Európában című zenés darabban, és még hosszan sorolhatnánk emlékezetes szerepeit.

Miskolc Város Építészeti Alkotói díj: Szél Norbert

Szél Norbert rövid fővárosi kitérő után hazaköltözött Miskolcra, hogy nem sokkal később tervezőirodát alapítson, mely az elmúlt időszakban rendkívül komoly szakmai sikereket könyvelhet el. Az új és régi épületekre vonatkozó magas színvonalú tervek elkészítése mellett a településrendezés terén is kimagaslóan teljesítenek.

Bizony Ákos Kitüntető Jogi Díj: Dr. Strassburger Gyula

Több mint ötven évvel ezelőtt ejtette rabjává az ügyvédi hivatás, és a „rabság” a mai napig tart. Dr. Strassburger Gyula gyakorló jogászként, ügyvédként megannyi területen segítette és segíti a hozzá fordulókat, miközben azért is dolgozik, hogy hivatása újra méltó helyre kerüljön a társadalomban.

Benkő Sámuel díj: Dr. Kántor Valéria 

Dr. Kántor Valéria közel hat évtizede alázattal szolgálja Miskolc lakosságát, kiemelkedő orvosi szaktudását mindig a rászorulók érdekében használta fel. Embertársai iránt érzett empátiája és odaadása, továbbá egyénisége és életútja példaértékű.

Benkő Sámuel díj: Menyhért Istvánné

Négy évtizede kötelezte el magát a kisgyermeknevelés iránt. Szeretettel, alázattal és fáradhatatlanul munkálkodik azon, hogy a gyermekek családias környezetben, egyéni igényeiknek megfelelően nevelkedjenek. Menyhért Istvánné arra is gondot fordít, hogy fiatal kollégáit motiválja, mindenben segítse.

Pedagógiai díj: Janotyik Dóra 

Az a szép a tanári hivatásban, hogy mindig vannak újabb és újabb kihívások, melyek lehetőséget kínálnak a megújulásra. Igaz ez akkor is, ha valaki évtizedeket tölt el ugyanabban a tanintézetben.

Pedagógiai díj: Mester András

Egész életében az oktatás ügyét szolgálta, az iskolában és az iskolán kívül. Tantárgyait meggyőződésből népszerűsítette nemcsak diákjai, hanem pedagógustársai körében is. Mester András véleménye szerint az egyik legszebb hivatás a tanári pálya.

Pedagógiai díj: Madarasiné Kiss Ágnes

Munkájában egyaránt hangsúlyt fektet a hátrányos helyzetű és a tehetséges tanulókkal való foglalkozásra. Óvónőként és tanítóként kiemelt figyelmet fordít az óvoda és iskola közötti átmenet problémáinak enyhítésére. Madarasiné Kiss Ágnes pályázatírással, táborok szervezésével, kollégái mentorálásával teszi teljessé hivatását.

„Miskolc Város Turizmusáért” díj: Miskolci Állatkert

A valamennyi korosztály körében méltán kedvelt, 5 kontinens, 120 állatfaját bemutató Miskolci Állatkert egész évben várja látogatóit, akiknek rendszeresen tartanak különböző tematikus programokat. Az idén 40 éves bükki intézményben az ismeretterjesztésre is kiemelt figyelmet fordítanak, de közben fejlesztik a látogatói infrastruktúrát, és növelik a helyszínen megtapasztalható élmények sorát is.

„Az év sportolója” díj: Tóth Anna 

Tóth Anna az első magyar női sportoló, aki sprintszámban dobogóra tudott állni a világbajnokságon. Az U20-as korcsoportban ráadásul egymást követő két évben is megtette ezt, mindkétszer vb-bronzzal tért haza. Pedig még most sincs 20 esztendős. Korát meghazudtoló érettséggel és céltudatossággal készül arra, hogy figyelemre méltó eredményeket érjen el a magyar atlétikában.

„Az év sportolója” díj: Kékesi Márton

Fiatalkora ellenére azzal büszkélkedhet, hogy a téli olimpián már kétszer képviselhette hazánkat és Miskolcot. Alpesi sízőként meghatározó szereplője a sportág nemzetközi vérkeringésének, miközben tanulmányaira is odafigyel: jelenleg a Testnevelési és Sporttudományi Egyetem doktoranduszhallgatója.

„Az év sportolója” díj: Diósgyőri Vívó Egyesület

A magyar vívósport egyik legmeghatározóbb utánpótlásbázisaként több mint három évtizede dolgoznak a sportág, ezen belül a párbajtőr miskolci népszerűsítéséért. A Diósgyőri Vívó Egyesület versenyzői folyamatosan szállítják a szép eredményeket.

„Miskolc Város Sportjáért” díj: Szűcs István

Szűcs István évtizedek óta elhivatottan, szívvel-lélekkel, és kellő alázattal szolgálja Miskolc sportját. Eddigi pályafutására visszatekintve, és jelenlegi munkájáról szólva fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy egy példásan összetartó, kiváló csapat tagjaként dolgozhat. Ma sem a sportból, hanem a sportért él!

„A Civilek Támogatásáért” díj: Sélley Andrea

Sélley Andrea munkája során jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Miskolc olyan hely legyen, ahol a civilek, az állampolgárok, a közösségek képesek és hajlandóak részt venni a demokratikus folyamatokban.

„Az Év Civil Szervezete” díj: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 

A nyugdíjas élet széleskörű segítése, színesítése érdekében számos együttműködési megállapodást kötöttek. Ezeket rendre nagyon komoly tartalommal töltik meg. A közös munkát minősíti a környezet elismerése, megelégedése.

Pro Minoritate díj: Görögkatolikus Roma Szakkollégium

„Tartozz közénk!” „Itt a helyed, ha úgy érzed, képes vagy tenni valamit” – biztatják a Miskolci Egyetem hallgatóit a Miskolctapolcán működő Görögkatolikus Roma Szakkollégium különböző felhívásai. Elsősorban roma származású és/vagy hátrányos helyzetű fiatalokat várnak, de szívesen fogadják azokat is, akiket „csak”érdekelnek a cigány hagyományok, vagy szolgálni szeretnék a kultúrák közötti jobb megértést.

Nívódíj: ZENITA – Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány

„Ha vonz a színház, ha szeretsz énekelni, táncolni, ha érdekel a színészet, és szívesen kipróbálnád magad egy szuper csapatban, akkor várunk szeretettel” – így szólította meg a fiatalokat a ZENITA, a Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány egyik felhívása. A plakáton a tanárok – ismert színészek, énekesek – felsorolása mellett megjelent a biztató ígéret is: „Sokszínűség, magabiztosság önismeret – mi segítünk, hogy megtaláld magadban!”

Nívódíj: Bartha Nándor és Békési Richárd 

Közel sem hétköznapi tettet hajtottak végre, amikor egy rendkívüli koncentrációt igénylő nemzetközi autóverseny résztvevőiként életmentő defibrillátor készüléket juttattak el a Budapest– Bamako Rally célállomására, a Sierra Leonéban található Freetown-ba, az ottani kórházba. 

Nívódíj: Miskolci Szimfonikus Zenekar Ütő Szólama 

A szimfonikus zenekarokban az ütősök helye leghátul van, de ez egyáltalán nem jelent rangsort a hangszerek vagy a művészek között. Sőt, a Miskolci Szimfonikus Zenekar Ütő szólamát gyakran megdicsérik a karmesterek, és az utóbbi időben több olyan zeneművet is bemutatott az együttes, amelyekben kiemelt szerepe volt az ütősöknek.

Nívódíj: ClaXoTon Quartet

A szaxofonról elsőként még mindig a jazz, a könnyűzene jut az eszünkbe. Ez a hangszer szimfonikus zenekari művekben csak ritkán szólal meg. A klarinét jóval régebben jelen van a zenekarokban – kezdve a népzenei együttesektől a szimfonikusokig. Igaz, hogy mindkettő fafúvós hangszer, mégis meglepő volt, amikor a szaxofont a klarinéttal párosítva 2011-ben megalakult a ClaXoTon Quartet.

Nívódíj: Tudós-Konkoly Andrea 

Vállalkozásának fő tevékenysége a kert- és parképítés, melynek eredményeit jó néhány helyen láthatjuk Miskolcon. Tudós- Konkoly Andrea legutóbbi nagy innovációja és felajánlása a hejőcsabai Gárdonyi Művelődési Ház melletti önkormányzati tulajdonú terület gondozása. Ott alakítják ki a közösségi térnek szánt Angyal-parkot.

Nívódíj: Horváth János 

„Él Miskolcon egy ember, akit páran festőművészként, mások szegény cigány gyerekek megmentőjeként, néhányan pedig egyszerű villanyszerelőként ismernek. Ő az, aki időt és energiát nem kímélve arra törekszik, hogy jobbá tegye a világot, amiben élünk” – ezt írta a Horváth Jánosról a róla szóló film ajánlójában Osgyáni Gábor rendező, kulturális antropológus.

Nívódíj: Egressy Béni Zeneiskola

Nehéz lenne összeszámolni, hogy a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő miskolci Egressy Béni Zeneiskola egykori növendékei közül hányan tanultak tovább valamelyik zeneművészeti főiskolán vagy a zeneakadémián, kik lettek ismert előadóművészek, kik játszanak valamelyik zenekarban, énekelnek valamilyen kórusban. De azok is a sikeres tanítványok sorát gyarapíthatják, akik „csak” zeneértők, zenekedvelők lettek.

Az Egyetemért – A Városért díj: Prof. Dr. Szűcs Péter

Megvalósította gimnazistaként megfogalmazott tervét: felsőfokú tanulmányai befejeztével a Miskolci Egyetemen kezdett el dolgozni, és a mi napig ez a munkahelye. Szűcs Péter színvonalas oktatói-, kutatói munkássága, elhivatottsága és lojalitása követendő példát jelenthet napjaink egyetemistái számára is.

Dr. Szentpáli István Kamarai Díj: Kalmár László vezérigazgató – FK RASZTER Építő Zrt.

Kalmár László építőmérnökként végzett 1978-ban az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola mélyépítő szakán. A pályaválasztás egyértelmű volt számára, mert az építés, a tervezés szeretete náluk családi tradíció, apáról fiúra, és most már apáról lányra száll. Kalmár László, az FK-RASZTER Építő Zrt. vezérigazgatója barátjával és tulajdonostársával, néhai Farkas Lászlóval, 32 évvel ezelőtt alapították a céget, amely mára a vármegye meghatározó építőipari vállalkozása lett.