Városinformáció 2021. november 11.
Díjazták a miskolci gyakorlatot a leszakadó városrészek integrációjában

Ebben az évben is meghirdette a Legjobb önkormányzati gyakorlatok programot a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ). A társadalmi felzárkózás terén végzett tevékenységéért a miskolci önkormányzat elismerésben részesült.

A harmadik helyért járó elismerést szerdán, a Belügyminisztériumban megtartott díjkiosztón vehette át a társadalmi felzárkóztatásért felelős referens és munkacsoportja. Trézsi Renátát úton a fővárosból hazafelé, telefonon értük utol. Érdeklődésünkre elmondta, tudomása szerint Miskolc először vett részt a több mint tíz éve indult programban, ami az Európa Tanács támogatásával egy széles körben elfogadott nemzetközi módszertant követ.

Az idei év témája volt az önkormányzati idősellátás, a bűnmegelőzés, a közbiztonság, az önkormányzati innovációk, valamint a társadalmi felzárkózás – utóbbiban indult a miskolci önkormányzat.

Pályázatuk a leszakadó városrészek integrációjáról szólt.

  • Ebben a város az utóbbi időben nagyon aktív volt. Először is létrejött egy munkacsoport, ami kidolgozta a módszertant, majd két területen – a Tetemváron és a Bábonyi-bércen – igyekszik végigvinni az intézkedéseket. Miskolc elkötelezett a szegénységgel kapcsolatos hátrányok enyhítésében, célja a szegregátumokban élő lakosság integrációjának elősegítése és ehhez kötődően a lakosság életkörülményeinek hatékony javítása. Ezt közösségi összefogással, valamint az állami és civil szervezetekkel együttműködve kívánja elérni – hangsúlyozta a referens, a jó gyakorlatok között megemlítve a közösségek építésében, a lakókörnyezet tisztán tartásában elért eredményeket.

Elmondása szerint a programokról döntő bizottság nagyon pozitívan értékelte az itteni tevékenységet. Arról, hogy kik kaphatnak elismerést, minisztériumok, civilszervezetek és a szövetség tagjai döntöttek.

  • Innovációkat kerestek, és nálunk ezeket megtalálták. Már a helyszíni látogatásuk alkalmával is éreztették velünk, hogy jó úton járunk, ezen kell továbbhaladnunk – emelte ki Trézsi Renáta.

Képmelléklet