Városinformáció 2022. május 27. • Lejárt
Dayka-átkötés: bontásokkal indul a beruházás

A Dayka utca meghosszabbítását célzó, a Petőfi utca, a Meggyesalja, a Rácz utcákat, valamint a Kálvin utca elejét érintő beruházás a napokban elindul: csütörtökön megtörtént a munkaterület hivatalos átadása a kivitelező számára. Az első fázisban olyan bontási munkák következnek a Petőfi és a Meggyesalja utcák közötti tömb belsejében, amelyek időleges és kismértékű kihatással lesznek egy-egy fázisban a környező utcákon zajló gépjármű-, illetve gyalogosforgalomra. A beruházó kéri a közlekedők türelmét, megértését.

A beruházás keretében a következő esztendő folyamán megnyitják a Petőfi és Meggyesalja utcák közötti tömböt, a Dayka utca meghosszabbításaként kiépítendő új, kétsávos útszakasz számára. Ha elkészül, a tervek szerint 2023 tavaszától-nyarától ez váltja ki a Rácz utcai közlekedést. A cél a belváros, a Szent István tér környezetének forgalmi terhelését csökkenteni, optimalizálni.

A leendő új útszakasz kiépítéséhez szükséges bontási munkák zajlanak a nyár folyamán, a projekt első ütemében (a Petőfi utca 9. és 11., valamint Meggyesalja utca 8. és 10. szám alatti épületeket bontják el), és a bontás, az építőanyag elszállítása érdekében igénybe kell venni egy-egy sávot. Amikor a területről teherautók hajtanak ki a Petőfi utcára, azokban a percekben mindig jelzőtáblás személy fogja időlegesen megállítani a közúti járműforgalmat.

Augusztusban hasonló lesz a helyzet a tömb másik oldalán, a Meggyesalja utcán a Reményi és Rácz utcák közé eső szakaszon, ahol egy sáv, valamint a járda lezárására lehet számítani. Ugyancsak egy sávot vesz igénybe az építés júliusban a Rácz György utcán, és augusztus elején a Kálvin utca Diósgyőr felé tartó oldalán.

A bontás és építés időszakaiban a környéken élőknek és közlekedőknek mindenképp a tehergépjármű-forgalom (bontási anyagot, építőanyagot szállító kocsik) megnövekedésére kell számítaniuk.