Zöldfelület 2021. május 25.
Az esős idő után újra folytatódik a fűnyírás a városban

A fűnyírási szezonban, április és november között Miskolc területén időjárástól függően kaszálják az intenzív, első kategóriás, külterjes és gondozatlan területeket. A fűnyírási szezon április 26-án vette kezdetét, eddig a belváros, Szentpéteri kapu, Selyemrét, Vasgyár, Avas, Miskolctapolca, Görömböly és a Győri kapu területein végeztek kaszálási munkálatokat a Miskolc Holding tagvállalataként működő Miskolci Városgazda dolgozói.

Miskolcon több mint 400 focipályányi zöldterületet szükséges gondozni. Május közepéig közel másfél millió m2-nyi területet kaszáltak le eddig fűkaszák, fűnyíró traktorok és fűgyűjtős fűnyírók bevonásával. A zöld területeken ütemezetten történik a fűnyírás, azonban vannak befolyásoló tényezők, melyek lassíthatják a folyamatos munkavégzést. Többek között ilyen tényező a gépek szervízelése, a megerősödött növényzet, a megrendelésre történő fűkaszálás, a vízfolyások melletti területek ütemezésen kívüli kaszálása, vagy a csapadékos időjárás.

A balesetveszély és a gépek meghibásodásának elkerülése érdekében esős időben nem célszerű füvet nyírni. A nedves füvet sokkal nehezebb lenyírni, mint a szárazat, ugyanis a fűnyírótraktorok és tolós fűnyírók nyílása hamar eltömődhet, nem tudja hatékonyan összegyűjteni a fűnyesedéket. Az eszközre tapadt nyirkos fűcsomók pedig roncsolják a gép alkatrészeit, tompítják a fűnyírókést is. Az elmúlt időszakban lehullott csapadék megnehezítette a fűnyírás ütemterv szerinti feladatellátását, de a száraz idő bekövetkeztével a munkavállalók újra folytatják a zöldterületek kaszálását.