Élet a városban
Sport
Sport 2019. január 24.
A címvédő Galatasaray otthonában játszik az Aluinvent DVTK

Az Európa-kupa legjobb 16 csapata január 23-án, szerdán folytatja a küzdelmet, már egyenes kieséses rendszerben. Az Aluinvent DVTK január 24-én, csütörtökön, közép-európai idő szerint délután fél hattól a sorozat címvédőjével, a Galatasaray együttesével nézhet farkasszemet.

Cziczás László vezetőedző: - Elvileg olyan atmoszférában fogunk játszani, ami nagyon kevés kosárlabdázónak adatik meg. A török szurkolók gyakorlatilag nem is a meccset nézik, hanem azzal vannak elfoglalva, hogy minél fantasztikusabb és félelmet keltőbb hangulatot teremtsenek, ezáltal az ellenfelet teljesen megtudják bénítani. A legjobb példa erre az előző párharcuk, amikor a spanyol Gernika tizenöt pontos előnnyel lépett pályára Isztambulban, aztán két perc elteltével máris 10-0-ra vezettek a törökök. Szuper játékosai vannak a Galatasaraynak, belőlük igyekeztünk felkészülni. Beszéltem a lányoknak arról is, ami ott vár rájuk, de erre szerintem nem igazán lehet szóban felkészülni. Talán ez a legnagyobb feladat az isztambuli meccsel kapcsolatban, ki tudjuk-e zárni a fanatikus közönség által teremtett hangulatot? Magam is kíváncsian várom, sikerül-e megoldanunk ezt? Mindenesetre valamennyien bízunk abban, hogy olyan eredményt fogunk kint elérni, hogy ne csak formalitás legyen a visszavágó.

Az ellenfélről

Az Európa-kupát a 2017/18-as szezonban a Galatasaray  nyerte, a döntőben a Reyer Venezia csapatát győzte le. A török csapat ebben a szezonban teljesen lecserélte légiós keretét és új edzőt is szerződtettek Efe Güven személyében. Másodedzőjük pedig a nemrég visszavonult legendás török center, Nevriye Yilmaz. 

A játékoskeretüket tekintve a légiósokon kívül minden kétséget kizáróan Isil Alben, a török válogatott ikonikus irányítója a legfontosabb pont a Galatasarayban. A 2013/2014-es szezonban Euroligát nyert csapatnak is oszlopos tagja volt az idén 33. életévét betöltő játékos. Az Európa-kupában nyolc találkozón átlagosan 35,1 percet töltött a pályán. Ezidő alatt átlagosan 8 pontot dobott, 4,8 lepattanót szedett és kiosztott 4,9 gólpasszt is. Emellett 3,1 szerzett labda szerepel a statisztikájában. A török bajnokságban ezek a számok így alakultak: 32,1 perc, 8,47 pont, 4,1 lepattanó, 5,47 gólpassz és 2,13 szerzett labda.

A legnevesebb idegenlégiósuk az amerikai hátvéd-irányító, Moriah Jefferson, aki miután megnyerte az egyemi (NCAA) bajnokságot a Connecticuttal, három éve játszik a WNBA-ben, jelenleg korábbi együttese, a San Antonio utódjában, a Las Vegas Aces csapatában. Első évében a WNBA legjobb újoncának választották. Az Európa-kupában a nyolc lejátszott mérkőzésen átlagban 35,1 perc alatt dobott 14,9 pontot, lekapott 3,8 lepattanót, kiosztott 3,5 gólpasszt és szerzett három labdát is meccsenként. Ezek a számok a bajnokságban: 32,5 perc, 13,27 pont, 3,13 lepattanó, 4,13 gólpassz és 2,53 szerzett labda

Rutinos, Euroliga-döntőt is megjárt svéd válogatott bedobójuk, Farhiya Abdi szintén  megfordult a WNBA-ben, 2013 és 2015 között a Los Angeles Sparksban pattogtatott. Az EK-ban 29,4 perc, 9,8 pont, 4 lepattanó, 1,9 gólpassz a mutatói, míg a bajnokságban 26 perc, 10,47 pont, 4,47 lepattanó és 1,6 gólpassz.

Még egy amerikai van a keretükben, a center poszton szereplő 193cm magas Victoria Macaulay, aki hasonlóképpen játszott a világ legerősebb bajnokságában, még 2015-ben. EK 30,9 perc, 16,3 pont, 9,1 lepattanó és 1,1 gólpassz. A bajnokságban 28,1 perc, 12,73 pont, 7,8 lepattanó, 1,2 assziszt.

A negyedik légiósuk a litván válogatott erőcsatár Monika Grigalauskyte, aki a DVTK szurkolóinak is ismerős lehet, hiszen Győrben játszott Völgyi Péter edzősködése alatt és szerzett bajnoki ezüstérmet. EK 21,1 perc, 8,3 pont, 5,5 lepattanó a legfontosabb mutatói. A bajnokságban ez 21 perc, 7,42pont, 5,17 lepattanó és 1,3 gólpassz.

A felsorolt játékosokon kívül még a török bedobó, Sinem Ataş az, aki közel 20 percet tölt a pályán átlagban az Európa Kupában (6,5 pont/mérkőzés) és 17,5 percet a bajnokságban, valamint a török irányító, Şerife Onar, aki 17 percet játszik a bajnokságban átlagosan és ezalatt az idő alatt 6,67 pontot szerez.

A csapat összesített statisztikája szerint az Európa Kupában 69,3 pontot dobnak meccsenként, a török bajnokságban 72,3 pontot. Lepattanójuk átlagosan meccsenként a nemzetközi kupában 39,1 odahaza 39,3. Gólpasszok terén az EK-ban 14,9, míg otthon 18 az átlaguk. 

Az Európa Kupa csoportkörben öt győzelmet szereztek egy vereséggel szemben, így végeztek a csoportjuk élén. Az összesített ranglistán négy dobott ponttal kevesebbet szereztek tőlünk, ezért kerültek mögénk a kilencedik pozícióba a rangsorban. A görög Lefkadát és az orosz MBA Moszkvát otthon és idegenben is legyőzték, a Polski Cukier Toruń ellen a második fordulóban Lengyelországban verseéget szenvedtek, hazai pályán azonban legyőzték őket. A csoportkör után az egyenes kieséses párharcban a spanyol Gernikától kerültek össze. Baszkföldön 15 pontos vereséget szenvedtek, azután izgalmas végjátékban hazai pályán 18 ponttal diadalmaskodtak.

A 14 csapatos török bajnokságban 15 fordulón vannak túl a csapatok. Jelen pillanatban kilenc győzelemmel és hat vereséggel a hatodik helyen állnak. Legutóbb 2500 néző előtt idegenben az Izmit Belediyespor otthonában győztek 86-84-re. Érdekesség, hogy a tabellán előttük álló csapatok ellen csak egy győzelmet tudtak eddig szerezni, Krivacevic Tijana csapatát, a Botast győzték le Ankarában.

(Forrás: www.dvtk.eu)