Városháza
Önkormányzat

Miskolc, Százszorszép Óvoda energetikai korszerűsítése

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Miskolc, Százszorszép Óvoda energetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-16-MI1-2017-00011 azonosító számú projektje keretében a 3530 Miskolc, Serház utca 1. szám alatt található óvoda épületének energetikai korszerűsítése valósul meg, mellyel az épületben tartózkodók hőérzetének, komfortérzetének javítása, valamint az épület üzemeltetési- fenntartási költségeinek csökkentése a cél.

A projektről

A projekt során önkormányzati tulajdonban lévő épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése valósul meg, melynek eredményeként a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése érhető el.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata rendelkezik Fenntartható Energia Akciótervvel (SEAP). A Covenant of Mayors (Európai Polgármesterek Szövetsége) által elvárt 20 %-os szén-dioxid megtakarítási vállalást a város korábban már teljesítette. A további intézkedéseknek köszönhetően a CO2-megtakarítás várható értéke 40 % lesz, ami duplája a SEAP-ban rögzítetteknek.

Az épület egészére (oldalfalak és tető) utólagos külső hőszigetelés kerül. A beruházás keretén belül megtörténik a homlokzati nyílászárók cseréje, valamint egy akadálymentes WC-t is kialakítanak. Az óvoda udvarán akadálymentes parkoló is kialakításra kerül.

Megújul a fűtési és villámvédelmi rendszer is, és a projekt keretében HMKE rendszer létesül. Az épület tető felületére polikristályos technologiával készülő napelem táblák kerülnek felszerelésre. A létesítményben tűzjelző berendezés nem létesül, hő- és füstelvezetési rendszer kerül kiépítésre, mely nem igényel villamos ellátást. Az átalakítás során az óvoda részére új szabványos mérőhely épül HMKE ad-vesz mérővel.

A fejlesztés által létrejön egy energiafelhasználás szempontjából takarékosabb és a befektetett energiát a kor követelményeinek megfelelően hasznosító épület, amely az épületen elhelyezett megújuló energiaforrások használatával nagyban fedezni tudja saját energia felhasználásának jelentős részét.

 

A projekt megvalósítás tényleges befejezése 2021.03.31.
A projekt elszámolható bruttó összköltsége 160 457 840 Ft
Támogatási intenzitás 100%

Záró Sajtóközlemény - Megújult a Százszorszép Óvoda