Városháza
Önkormányzat

Miskolc, Napraforgó Óvoda energetikai korszerűsítése

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Miskolc, Napraforgó Óvoda energetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-16-MI1-2017-00010 azonosító számú projektje keretében a Miskolc, Gesztenyés utca 18. szám alatt található Napraforgó óvoda épületének energetikai korszerűsítése valósult meg, mellyel az épületben tartózkodók hőérzetének, komfortérzetének javítása, valamint az épület üzemeltetési- fenntartási költségeinek csökkentése volt a cél.

A projektről

A projekt során önkormányzati tulajdonban lévő épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése valósult meg, melynek eredményeként a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése érhető el.

A Napraforgó Óvoda felújítása öt hónapot vett igénybe, ez idő alatt a külső nyílászárókat korszerű hőtechnikai jellemzőkkel rendelkezőkre cserélték, utólagos hőszigetelést végeztek az oldalfalakon és a lapostetőn, ez utóbbi csapadékvíz elleni szigetelése is megvalósult. Az épületekben okosfűtést építettek ki, amit a város energiamenedzsment központja - akár termenként vagy napszaktól függően - szabályoz. Az intézmény tetejére napelemeket telepítettek. Az akadálymentesítésért mozgáskorlátozott WC-t alakítottak ki, illetve az épület komplex elérhetőségét biztosító akadálymentes parkolót létesítettek.
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata rendelkezik Fenntartható Energia Akciótervvel (SEAP). A Covenant of Mayors (Európai Polgármesterek Szövetsége) által elvárt 20 %-os szén-dioxid megtakarítási vállalást a város korábban már teljesítette. A további intézkedéseknek köszönhetően a CO2-megtakarítás várható értéke 40 % lesz, ami duplája a SEAP-ban rögzítetteknek.
A fejlesztés által létrejött egy energiafelhasználás szempontjából takarékosabb és a befektetett energiát a kor követelményeinek megfelelően hasznosító épület, amely a megújuló energiaforrások használatával nagyban fedezni tudja saját energia felhasználását.

A projekt tényleges fizikai befejezése 2021.06.30.
A projekt elszámolható bruttó összköltsége 221 050 374 Ft
Támogatási intenzitás 100%

Sajtóközlemény