Városháza
Önkormányzat

Miskolc, Leszih Andor úti Tagóvoda energetikai korszerűsítése

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Miskolc, Leszih Andor úti Tagóvoda energetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-16-MI1-2017-00020 azonosító számú projektje keretében a Miskolc, Leszih Andor utca 6. szám alatt található óvoda épületének energetikai korszerűsítése valósul meg, mellyel az épületben tartózkodók hőérzetének, komfortérzetének javítása, valamint az épület üzemeltetési- fenntartási költségeinek csökkentése a cél.

A projektről

A projekt során önkormányzati tulajdonban lévő épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése valósul meg, melynek eredményeként a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése érhető el.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata rendelkezik Fenntartható Energia Akciótervvel (SEAP). A Covenant of Mayors (Európai Polgármesterek Szövetsége) által elvárt 20 %-os szén-dioxid megtakarítási vállalást a város korábban már teljesítette. A további intézkedéseknek köszönhetően a CO2-megtakarítás várható értéke 40 % lesz, ami duplája a SEAP-ban rögzítetteknek.

Az épület egészére (oldalfalak és tető) utólagos külső hőszigetelés kerül. A beruházás keretén belül megtörténik a homlokzati nyílászárók cseréje, valamint egy akadálymentes WC-t is kialakítanak. Megújul a fűtési és villámvédelmi rendszer is. A projekt keretében HMKE rendszer létesül. Az épület tető felületére polikristályos technologiával készülő napelem táblák kerülnek felszerelésre.

A létesítményben tűzjelző berendezés nem létesül, hő- és füstelvezetési rendszer kerül kiépítésre, mely nem igényel villamos ellátást. Az átalakítás során az óvoda részére új szabványos mérőhely épül HMKE ad-vesz mérővel.

A fejlesztés által létrejön egy energiafelhasználás szempontjából takarékosabb és a befektetett energiát a kor követelményeinek megfelelően hasznosító épület, amely az épületen elhelyezett megújuló energiaforrások használatával nagyban fedezni tudja saját energia felhasználásának jelentős részét.

A projekt tervezett befejezése​ 2020. 12. 31.
(a projekt fizikai megvalósítása ettől időben eltér, általában hamarabb megvalósul)
A projekt elszámolható bruttó összköltsége 138 292 493 Ft
Támogatási intenzitás 100%

Sajtóközlemény - Megújult a Mesevár és a Leszih Andor úti Óvoda