Városháza
Önkormányzat

Miskolc, Leszih Andor úti Tagóvoda energetikai korszerűsítése

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Miskolc, Leszih Andor úti Tagóvoda energetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-16-MI1-2017-00020 azonosító számú projektje keretében a Miskolc, Leszih Andor utca 6. szám alatt található óvoda épületének energetikai korszerűsítése valósult meg, mellyel az épületben tartózkodók hőérzetének, komfortérzetének javítása, valamint az épület üzemeltetési- fenntartási költségeinek csökkentése volt a cél.

A projektről

A projekt során önkormányzati tulajdonban lévő épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése valósult meg, melynek eredményeként a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése érhető el.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata rendelkezik Fenntartható Energia Akciótervvel (SEAP). A Covenant of Mayors (Európai Polgármesterek Szövetsége) által elvárt 20 %-os szén-dioxid megtakarítási vállalást a város korábban már teljesítette. A további intézkedéseknek köszönhetően a CO2-megtakarítás várható értéke 40 % lesz, ami duplája a SEAP-ban rögzítetteknek.

Az épület egészére (oldalfalak és tető) utólagos külső hőszigetelés került. A beruházás keretén belül megtörtént a homlokzati nyílászárók cseréje, valamint egy akadálymentes WC-t is kialakítottak. Megújult a fűtési és villámvédelmi rendszer is. A projekt keretében HMKE rendszer létesült. Az épület tető felületére polikristályos technologiával készülő napelem táblák kerültek felszerelésre. Az átalakítás során az óvoda részére új szabványos mérőhely épült HMKE ad-vesz mérővel. A létesítményben hő- és füstelvezetési rendszer került kiépítésre.

A fejlesztés által létrejött egy energiafelhasználás szempontjából takarékosabb és a befektetett energiát a kor követelményeinek megfelelően hasznosító épület, amely az épületen elhelyezett megújuló energiaforrások használatával nagyban fedezni tudja saját energia felhasználásának jelentős részét.

A projekt fizikai befejezése​ 2021.03.31.
A projekt elszámolható bruttó összköltsége 135.147.747 Ft
Támogatási intenzitás 100%

Sajtóközlemény - Megújult a Mesevár és a Leszih Andor úti Óvoda