Városháza
Önkormányzat

Herman Ottó Múzeum bővítése és környezetének fejlesztése

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Kormányzat vissza nem térítendő támogatásából valósul meg a „Herman Ottó Múzeum bővítése és környezetének fejlesztése” elnevezésű projekt, amelyet Miskolc MJV Önkormányzata nyújtott be a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című (TOP-6.1.4-15-MI1-2016-00003 számú) felhívás keretében. A projekt célja a Herman Ottó Múzeum Görgey utcai épületének bővítése és környezetének rendezése révén egy új, komplex élményközpontú turisztikai attrakció létrehozása.

A projektről

A Herman Ottó Múzeum 120 éve gyarapodó gyűjteményeiben több mint háromszázezer, egyedileg nyilvántartott műtárgy és dokumentum található.
A múzeum gyűjteményei az elmúlt években két jelentős kollekcióval gyarapodtak. 2013-ban Barna György miskolci magángyűjtő a városnak adományozta 280 db eredeti népviseletből álló gyűjteményét, amelyből 173 db egész alakos bábun bemutatott ünnepi öltözet a Kárpát-medence népviseletei című magánkiállításban volt korábban látogatható (Lézerpont Látványtár). A Magyar Nemzeti Bank pedig 2015-ben a Herman Ottó Múzeumban helyezte letétbe Kövesi István „Titkos gyűjteményét”, 115 db festményt a modern magyar képzőművészet legnagyobb mestereitől, Aba-Nováktól Zifferig.
A város kiállítási kínálatának erősítése, a látogatószámok növelése, a múzeumlátogatás minőségének emelése céljából indult a Herman Ottó Múzeum bővítése és környezetének fejlesztése című projekt. A fejlesztés célja a múzeum Görgey u. 28. sz. alatti központi épületében egy, a kulturális örökségre alapozott turisztikai attrakció kialakítása. 
A fejlesztés eredményeképpen a múzeum jelenlegi épülete egy kétszintes kiállítótérrel bővül, amely két állandó jellegű képzőművészeti kiállítás otthona lesz: A Petró- mellett a Kövesi-gyűjtemény költözik majd ide. Mindezek több száz műtárgyat foglalnak magukba. 
Az emeleten Miskolc lesz a képzőművészet fókuszában, ugyanis olyan képeket, tárgyakat mutatnak be a szakemberek, amelyek valamilyen formában a régi várost örökítik meg a modernizálás kezdete előtti időkből. 
A fejlesztési projekt része továbbá a bükkábrányi ősfák okán elkészült konzerváló csarnok felújítása is, amely lehetővé teszi a 2015-ben elhunyt miskolci műgyűjtő, Barna György rendkívül értékes népviseleti gyűjteményének a konzerválását és restaurálását. A cél, hogy olyan állapotba hozzák a gyűjteményt, amely majd alkalmassá teszi arra, hogy a jövőben, egy új helyszínen ebből méltó kiállítás legyen. 
Az átalakítás során megújul a Herman Ottó Múzeum főépületének földszinti fogadótere. Az új épületrész az aulához kapcsolódik, ahol az emeletre vezető elegáns lépcső alá kerül egy nagy kapacitású új vizesblokk egység, akadálymentes mosdókkal, kismama- és bababarát kialakítással. Új ruhatár, és a meglévő információs-vagyonőri pulttól elkülönített új látogatói pénztár készül. Itt lesz lehetőség a tárlatvezető audio guide és visual guide eszközök kölcsönzésére, de akár babakocsit is kérhetnek a kisgyermekes családok a múzeumlátogatáshoz. Az új főlépcsőn az emeletre érkezve egy galériás kialakítású, tágas közlekedő tér nyílik. Innen nyílnak a képzőművészeti kiállítások, a bolt-kávézó és a tetőterasz is. 

A fejlesztés eredményeként egy komplex, történeti hagyományokra alapozó, ugyanakkor XXI. századi élménytér jön létre, valamint bővülnek a múzeum program- és kiállítás-szervezési lehetőségei. Az új kiállítási látványosságok várhatóan hozzájárulnak a látogatók számának növekedéséhez.

A projekt megvalósítás tervezett befejezése 2021. 03. 03.
A projekt tervezett elszámolható összköltsége 974.552.974 Ft
Támogatási intenzitás 100%