Városháza
Önkormányzat

Herman Ottó Múzeum bővítése és környezetének fejlesztése

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Kormányzat vissza nem térítendő támogatásából valósul meg a „Herman Ottó Múzeum bővítése és környezetének fejlesztése” elnevezésű projekt, amelyet Miskolc MJV Önkormányzata nyújtott be a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című (TOP-6.1.4-15-MI1-2016-00003 számú) felhívás keretében. A projekt célja a Herman Ottó Múzeum Görgey utcai épületének bővítése és környezetének rendezése révén egy új, komplex élményközpontú turisztikai attrakció létrehozása.

A projektről

A Herman Ottó Múzeum 120 éve gyarapodó gyűjteményeiben több mint háromszázezer, egyedileg nyilvántartott műtárgy és dokumentum található.
A múzeum gyűjteményei az elmúlt években két jelentős kollekcióval gyarapodtak. 2013-ban Barna György miskolci magángyűjtő a városnak adományozta 280 db eredeti népviseletből álló gyűjteményét, amelyből 173 db egész alakos bábun bemutatott ünnepi öltözet a Kárpát-medence népviseletei című magánkiállításban volt korábban látogatható (Lézerpont Látványtár). A Magyar Nemzeti Bank pedig 2015-ben a Herman Ottó Múzeumban helyezte letétbe Kövesi István „Titkos gyűjteményét”, 115 db festményt a modern magyar képzőművészet legnagyobb mestereitől, Aba-Nováktól Zifferig.
E két magángyűjtemény állandó kiállításban való közkinccsé tétele érdekében, a város kiállítási kínálatának erősítése, a látogatószámok növelése, a múzeumlátogatás minőségének emelése céljából indult a Herman Ottó Múzeum bővítése és környezetének fejlesztése című projekt. A fejlesztés célja a múzeum Görgey u. 28. sz. alatti központi épületében egy, a kulturális örökségre alapozott turisztikai attrakció kialakítása. 
A fejlesztés eredményeképpen a múzeum jelenlegi épülete egy kétszintes kiállítótérrel bővül, ahol három kiállítási egység kerül elhelyezésre: a Barna György műgyűjtő által összegyűjtött és a város által korábban megvásárolt egyedülálló népviseleti gyűjtemény. A Kárpát-medence egészét reprezentáló gyűjtemény 180 viseletbe öltöztetett bábu segítségével mutatja be a magyar néprajz sokszínű világát. Ugyancsak itt kap helyet kibővítve, újraértelmezve a múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Petró- és Kövesi-féle képzőművészeti gyűjtemények, a Kövesdi gyűjtemény rendkívül ritka gyűjtemény, mely a XIX század második felétől tartó időszak magyar festészetének valódi attrakciót jelentő darabjait tartalmazza. E mellett létrejön az új épületrészben egy képzőművészeti módszertani tár. 
További célként egy melléképület kerül kialakításra a népviseleti gyűjtemény szakszerű tárolása és állagmegóvása céljából. 

Az átalakítás során megújul a Herman Ottó Múzeum főépületének földszinti fogadótere. Az új épületrész az aulához kapcsolódik, ahol az emeletre vezető elegáns lépcső alá kerül egy nagy kapacitású új vizesblokk egység, akadálymentes mosdókkal, kismama- és bababarát kialakítással. Új ruhatár, és a meglévő információs-vagyonőri pulttól elkülönített új látogatói pénztár készül. Itt lesz lehetőség a tárlatvezető audio guide és visual guide eszközök kölcsönzésére, de akár babakocsit is kérhetnek a kisgyermekes családok a múzeumlátogatáshoz. A földszinten lesz a Kárpát-medence népviseletei kiállítás bejárata, ahol egy belépő, felkészítő teremből juthatnak majd a látogatók a klimatizált, zárt vitrines kiállításba.
Az új főlépcsőn az emeletre érkezve egy galériás kialakítású, tágas közlekedő tér nyílik. Innen nyílnak a képzőművészeti kiállítások, a bolt-kávézó és a tetőterasz is. Pihenésre, a látogatás élményeinek megélésére, feldolgozására szolgál az olvasósarok rész, ahol kényelmes fotelekkel egy szabadpolcos antikvár jellegű olvasó, böngésző tér kerül berendezésre, főként képzőművészeti és népművészeti tartalmakkal.

A fejlesztés eredményeként egy komplex, történeti hagyományokra alapozó, ugyanakkor XXI. századi élménytér jön létre, valamint bővülnek a múzeum program- és kiállítás-szervezési lehetőségei.
Az új kiállítási látványosságok hozzájárulnak a látogatók számának növekedéséhez.

A projekt megvalósítás tervezett befejezése 2022. 03. 15.
A projekt tervezett elszámolható összköltsége 974.552.974 Ft
Támogatási intenzitás 100%