Városháza
Önkormányzat

Zöld város kialakítása Miskolc-Tapolca akcióterületen

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában történő finanszírozásból valósult meg a TOP-6.3.2-16-MI1-2017-00002 számú „Zöld város kialakítása Miskolc-Tapolca akcióterületen” című projekt, melynek célja egy elemeiben modern megjelenésű, tematikus, korcsoportonként bontott városi aktív rekreációs zöldterület kialakítása, ezáltal Miskolctapolca turisztikai vonzerejének erősítése volt.

A projektről

A projekt keretében megszépült a településrész frekventált utcájának számító Barabits sétány, új beton térkőburkolatot kapott és a teljes közműhálózat megújult. Új kandelábereket és utcabútorokat telepítettek ide, a sétány keleti oldalán pedig a kor követelményeinek, valamint a helyi építészeti előírásoknak megfelelő modern pavilonokat alakítottak ki, a terület adottságait és környezeti sajátosságait is figyelembe véve.

Ugyancsak megújult és beton térkővel burkolták a Tó sétányt, amely a Barlangfürdő előtti új Piacteret és a Csónakázó-tóhoz kapcsolódó Kilátó teret akadálymentesen köti össze. Az úgynevezett Geometrikus parkrész is megszépült, annak közvetlen közelében egy akadálymentesített illemhely, komfortpont is épült.

A parkban 11 darab, egyedi tervezésű tanösvénytáblán ismerhetjük meg a helyszíni attrakciókat: az értékes, idős fákat, a park történetét és az állatvilágot, valamint az új ültetésű cserje‐ és évelőfajokat.

Hosszú idő után eltávolították a Csónakázó-tó medrében évek során felgyülemlett iszapot és megerősítették a tó partfalát. A tó köré is telepítettek új utcabútorokat és kandelábereket, emellett a tó mentén WPC burkolatú napozóteraszokat és konzolos stégeket alakítottak ki. A felújított Kilátó tér nemcsak a szökőkút és tó felé nyújt kilátást, hanem padjaival és ivókútjaival a pihenést és a felfrissült szolgálja. A tó körbejárhatóságát biztosító két híd is megújult, és visszakerültek a helyiek által kedvelt mókus-installációk.

A projekt területén mintegy 100 fát, 9 ezer cserjét, 18 ezer évelőt, 2300 egynyári növényt, 350 rózsát, valamint 6600 darab hagymás növényt ültettek el.

A projekt fizikai befejezése 2023.12.15.
A projekt elszámolható bruttó összköltsége 1.288.084.892 Ft
Támogatási intenzitás 100%

Fedezd fel Miskolctapolcát