Élet a városban
Részvételiségi program

Részvételiség: új módon a közügyekről

Közös gondolkodás, közös tervezés és akár közös megvalósítás. A közügyek intézésének egyfajta új logikáját szeretnék a városi önkormányzat és a vele együttműködő miskolciak, helyi közösségek kidolgozni, majd követni. Hogy a városlakók úgy érezhessék: valódi beleszólásuk van a település életébe, fejlődésébe, az apró mindennapos beavatkozásoktól a nagy beruházásokig. Hogy van dolgunk közös ügyeink intézése terén azon túl is, hogy négy vagy öt évente elmegyünk szavazni...

Erre a fajta politikára az a bevett szakkifejezés, hogy részvételiség. A miskolci Városháza által most meghirdetett Részvételi program révén idén júliusban megalakult munkacsoport az azóta eltelt hónapok folyamán rendszeresen összeült és áttekintette, milyen keretek között, milyen módszerekkel, milyen modell révén lehetséges a közösségi jellegű városvezetés eszméjét valóra váltani.

A megyeszékhelyen tavaly hivatalba lépett városvezetés a Dialóg Egyesülettel partnerségben „elkötelezte magát egy hosszú távú folyamat gondozásában, amely arra épít, hogy a Miskolcért tenni akarók körét tisztelettel felkéri egy olyan részvételi keretrendszer kidolgozására, amelybe minél szélesebb városmegújító szándék, vélemény és aktivitás be tud csatornázódni” – olvasható a kezdeményezés felhívásában. Az első időszakban, úgymond, kísérleti jelleggel kezdődik el a tervezgetés, bizonyos városrészekre koncentrálva és az ezeken a területeken tevékenykedő, ismert civil szervezeteket, civil aktivistákat, valamint erre nyitott önkormányzati képviselőket bevonva. Az itt szerzett tapasztalatok később kiterjeszthetők lesznek széles körre, az egész településre. A tervek szerint előbb egy, majd több úgynevezett részvételi pont avagy részvételi iroda jön létre. Az elsőnek a polgármesteri hivatal adott helyet, a továbbiaknak az érintett városrészek. A lényeg, hogy olyan helyek alakuljanak ki, ahova bárki könnyen és szívesen bemehet, hogy hozzászóljon, javaslatot tegyen, de akár ennél alaposabban is kivegye a részét a tervezésből és megvalósításból. Ugyancsak szándék van rá, hogy részvételi költségvetés készüljön, ami első körben a választókörzetbeli képviselői alapok egy részét mozgósítaná – azaz rendelkezne az elköltésének korábban nem látott módjáról. Az egész rendszer kiépülése után arra szolgál, hogy „a helyben élők a helyi ügyekre, helyi lehetőségekre reagáló ötleteiket hozhassák be, mutathassák be, ami felkerül egy párbeszédet és aktivizálást biztosító online felületre, ott pedig átlátható módon lehet szimpatizánsokkal, véleményt nyilvánítókkal és megvalósító társakkal kapcsolódni”.

Ennek érdekében fogtak össze a munkacsoportban szerepet vállaló miskolciak, s várják a további partnereket, azaz a Miskolcért a részvételiség, a közös gondolkodás keretei között tenni akarókat.

Érdeklődni, jelentkezni, ötletekkel-javaslatokkal a Polgármesteri Hivatalban (Városház tér 8.) már működő Részvételi Irodában lehet, illetve a reszvetel@miskolc.hu e-mail címen. Friss híreket, felhívásokat, szavazásokat keresni pedig ezen az újonnan elindult aloldalon lesz érdemes!

Képek: