Élet a városban
Kultúra

Miskolci Nemzeti Színház

A Miskolci Nemzeti Színház a város legrégebbi művészeti intézménye mára Közép-Európa egyik legkorszerűbb művészeti komplexumává vált 5 játszóhelyével (Nagyszínház, Kamaraszínház, Játékszín, Nyári Színház, Csarnok). Az egyedi adottsággal rendelkező, különféle műfajú produkciókat bemutató színház vonzerejét jelzi a magas nézőszám.

Játszóhelyek

Az európai színházak körében is ritkaság, hogy egy színházi együttes egy épületen belül, egymás mellett elhelyezkedve öt játszóhelyet működtessen, amely nagy kihívás a társulatnak. A játszóhelyek sajátosságait kihasználva az a cél, hogy mindenhol az oda legalkalmasabb produkciók jelenjenek meg.

A Nagyszínház

A Nagyszínház a klasszikus játszóhely az épületkomplexumon belül. A legnagyobb nézőszám befogadására alkalmas, ezért itt kerülnek színre a színház legnagyobb technikai igényeket kívánó előadásai a nagy drámai művek, az operák, operettek és a musicalek, amelyek nagyszámú nézőközönséget vonzanak.

A Kamaraszínház

A Kamaraszínház hagyományos színpad-nézőtér viszonnyal rendelkezik, ami egyfajta művészszínházként működik, illetve itt kerülnek bemutatásra többek között a gyerekdarabok (minden szezonban készül egy új mesejáték).

A Csarnok

A Csarnok ritka adottságaival, változtatható színpad-nézőtér viszonyával a kísérletezőbb típusú előadások otthona, azoknak a nézőknek, akik fogékonyabbak az extrémebb, újszerűbb színházi formák iránt. Emellett a Csarnok a Miskolci Balett produkcióinak és a havonta megrendezett Dixie klubnak is otthont ad, amely a Miskolc Dixieland Band rendszeres programja. Ez a helyszíne a Beavató Színház előadásainak is.

A Játékszín

A Játékszín az intim, nagyon bensőséges darabok, nagyon kis nézőszám előtti bemutatásának kitűnő helyszíne. Teret ad táncelőadásoknak és kísérletező színházi produkcióknak is. Évek óta itt rendezik meg az „Egy óra versek között” című produkciót, és az improvizációs színházra épülő Kilépőt.

A Nyári Színház

A Nyári Színház remek adottságaival kellemes nyári színházi esték (minden évben, július első felében) és a „Bartók+…” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál szabadtéri színházi produkcióinak helyszíne.

Miskolci Balett

A 2013-ban alakult Miskolci Balett számos nagysikerű produkciót hozott létre, amelyek között szociografikus előadás, kortárstánc, mesebalett és beavató előadás is szerepelt. Évente három bemutatóval jelentkezik az együttes, emellett pedig a zenés darabokban is közreműködnek a táncosok.

Fesztiválok

Határtalan Fesztivál

A 2013-ban útjára indított Határtalan napok fesztivál meghatározó szerepet tölt be a magyarországi színházi és a határon túli magyar színházi élet közti kapcsolat fenntartásában és erősítésében. A Miskolci Nemzeti Színház céljának tekinti, hogy pusztán előadás-centrikus fesztivál helyett egy összművészeti, egész Miskolc számára jelentős eseményt hozzon létre – hogy egy hídfő legyen, mely összeköti a határ inneni és túli színházakat, városokat, magyarokat.

Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál

Hagyományteremtő céllal 2017-ben először rendezte meg a Miskolci Nemzeti Színház a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált. A tánc határokon átívelő közös nyelv a világ minden pontján, a kortárs mozdulatművészet pedig ma a legizgalmasabb műfaj. A fesztiválra neves külföldi és hazai alkotókat, együtteseket hívott meg a Miskolci Balett, akiknek színvonalas produkciói bebizonyították a nézők számára, hogy a kortárstánc nem egy elvont, megfoghatatlan valami, hanem szórakoztató, érdekes és mindenki számára érthető színházi élmény.

Elérhetőség

Miskolci Nemzeti Színház

Telefon: (+36) 46/516-700, Jegyiroda: (+36) 46/516-735, (+36) 46/516-736

Fax: (+36) 46/516-711, (+36) 46/516-734

Email: titkarsag@mnsz.hu

Web: www.mnsz.hu

Egyéb elérhetőség

Jegyiroda: Miskolc, Széchenyi u. 23.

Jegyinformáció: jegyiroda@mnsz.hu