Városháza
Önkormányzat

Miskolc Bogáncs utcai naperőmű telep létesítése

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Miskolc Bogáncs utcai naperőmű telep létesítése” című TOP-6.5.2-15-MI1-2018-00002 jelű projektje keretében naperőmű építését valósította meg.

A projektről

A projekt során Miskolc Bogáncs utcai, ismertebb nevén Nádasréti, 20 hektáros rekultivált hulladéklerakó területén 1 MW kapacitású naperőmű épült. A TOP 6.5.2-15-MI1-2018-00002 számú projekt eredményeként a megtermelt energia az Önkormányzat által fenntartott 6 közintézmény energiaköltségét, valamint károsanyag (széndioxid, üvegházhatású gázok) kibocsátás értékét csökkenti.

A Bogáncs utcai naperőmű 406 darab beton alaptestből, 58 darab tartószerkezetből, összesen 3480 darab monokristályos napelempanelből áll, amelyek kiemelkedő teljesítményt nyújtanak magas cellahőmérséklet és rossz fényviszonyok esetén is. Kiépítésre került az irányítástechnikai, védelmi, távközlési és automatikai rendszer is, amely az erőmű felügyelet nélküli folyamatos üzemeltetését biztosítja.

A naperőmű 6 önkormányzati intézményt, ingatlant lát el villamosenergiával: a Művészetek Háza, az Ady Endre Művelődési Ház, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Miskolci Nemzeti Színház, az Őszi Napsugár Otthon és a Polgármesteri Hivatal épületét. A naperőmű által termelt áram a közcélú villamosenergia-hálózaton keresztül jut el az intézményekhez, amit azok teljes mértékben felhasználnak. Így a naperőmű termelte energiamennyiség értékével csökken az önkormányzat költsége is.

A beruházás eredményeként éves szinten mintegy 1000 tonnával csökken a CO2 kibocsátás.

A korszerű naperőmű 15 év múlva is 90% feletti névleges teljesítményre lesz képes.

A projekt 60 %-os támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A támogatás összege bruttó 462 425 344  Ft.

Miskolc egyik fontos célkitűzése, hogy 2030-ra a városi intézmények 100%-ban helyben termelt energiát használjanak. A város a Bogáncs utcai naperőművel egy újabb lépést tett e cél elérése felé.

A miskolci önkormányzat 2011-ben csatlakozott a „Green City” mozgalomhoz, amelynek egyik célkitűzése a széndioxid-kibocsátás csökkentése és a megújuló energiaforrások hasznosítása. Az elmúlt években Miskolc sokat tett azért, hogy jobb, élhetőbb, tisztább környezetet biztosítson az itt élőknek. Ma már 32 ezer miskolci lakás távfűtését nagyobb részt megújuló, geotermikus energiával biztosítják; új CNG buszok és új villamos flotta biztosítja a környezetbarát közösségi közlekedést; és több intézményénél is telepített már az önkormányzat háztartási méretű napelemes kiserőműveket – csak néhányat említve az elmúlt évek példaértékű fejlesztéseiből.

A projekt megvalósítás tervezett fizikai befejezése 2019.05.10.
A projekt tervezett elszámolható bruttó összköltsége 770.708.906 Ft
Támogatási intenzitás 60%