Élet a városban
Turizmus

Csillagtúra

A Miskolcot körbefogó falvak és kisvárosok sokasága rengeteg élményt kínál. Ez Magyarország egyik legszebb és legváltozatosabb vidéke, ahol horgásztavak, erdei tanösvények, ódon várak, tájházak, vidéki pincesorok, házias ízek, tradicionális események késztetik maradásra az utazót. Ráadásul a megyében 3 UNESCO világörökségi helyszín is található.

 

Bükkszentkereszt

A Bükkben megbúvó gyógyító falucska festői környezettel és kristálytiszta levegővel várja a kirándulókat. Gyógyító helyei, a Boldogasszony köve és méltán híres füvesembere, Szabó Gyuri bácsi gyógynövényes kertje és teái számos látogatót vonzanak. A környéken még találni mészégető kemencéket, de érdemes megnézni az üveghuták történetét bemutató múzeumot is, vagy felmászni az új kilátóba, ahonnan tiszta időben a Tátra csúcsai is láthatók. A településen gyógynövénytúrákat, kemencés és gombanapokat is tartanak.

www.bukkszentkereszt.hu

Edelény

A Bódva völgyében fekvő város impozáns nevezetessége a gyönyörűen újjávarázsolt barokk L’Huillier–Coburg-kastélyegyüttes, amely a körülötte elterülő parkkal együtt az Edelényi kastélysziget nevet kapta. Az állandó kiállítások mellett egyedi gyűjtemények is láthatók a kastélyban. Emellett érdemes megnézni a város templomait, a borsodi földvár maradványait, valamint a tájházat is.

www.edelenyikastelysziget.hu

Aggtelek

A varázslatos Aggtelek-Domica a legnagyobb cseppkőbarlang-rendszer Európában, része az UNESCO Világörökségnek. A föld alatt csodálatos természeti képződmények birodalmába juthatnak, a felszíni tanösvényeket és hegyi utakat pedig gyalogosan, lóháton vagy kerékpáron fedezhetik fel.

www.anp.hu

Kassa

Miskolc szlovákiai testvérvárosa 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa volt. A történelmi városmag, a kirándulásokra csábító környező hegyek és a jelentős színházi múlt sok hasonlóságot mutat a borsodi megyeszékhellyel. Márai Sándor szülővárosa bővelkedik magyar emlékekben is, érdemes felkeresni a Rodostó-házat és Rákóczi nyughelyét a Szent Erzsébet dómban.

www.visitkosice.org/hu

Tokaj-Hegyalja

Történelmi borvidék kultúrtáj néven az UNESCO világörökség része. A festői táj, a világhírű tokaji borok és az évszázados pincék mellett kastélyok, ősi kúriák fogadják az idelátogatókat. Az ízélményeket borkóstolókon, a Borbusz különleges programjain és kiváló éttermekben kaphatják meg. A természetjárás és a vízi túrák szerelmeseit is számos lehetőség várja Hegyalján; a Szőlő tanösvény családok számára is kiváló program.

www.tokaj-turizmus.hu

Harsány

A település egyik legvonzóbb turisztikai látványossága a több száz méter hosszú Harsányi Sópince, ahová a gyógyhatású só egyenesen a parajdi sóbányából érkezett. A légúti betegségek kezelésére, megelőzésére kiválóan alkalmas sópincében a gyerekek számára földalatti játszótér létesült, a fölötte lévő középkori borházban pedig egészségbolt és székely termékek mintaboltja működik. Harsányban található a világ legnagyobb plüssmackó gyűjteménye, a Guinness-rekorder Mackó Mama Kuckója. A települést nemzetközi hírű horgásztavak és kalandpark is gazdagítja.

www.harsany.hu

Mezőkövesd

„Matyóföld” fővárosát gazdag népművészeti kincse és a mozgalmas kulturális élete tette ismertté. A matyó hímzés az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára is felkerült. A cifra matyó motívumok a mai kézművesek keze alatt új funkciójú tárgyakon születnek újjá. A skanzen jellegű Hadas városrész, az emlékházak, a különleges múzeumi gyűjtemények élményszerűen mutatják be a múlt hagyományait. A Zsóry Fürdő gyógyvize legendás; az uszoda és élményfürdő egész évben, a strand pedig tavasztól őszig fogadja a vendégeket.

www.mezokovesd.hu