Élet a városban
Kultúra

CineFest- Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Miskolc nagy történelmi múlttal rendelkezik a filmkultúra területén: 1939-ben Magyarország legelső filmfesztiválja Miskolcon a lillafüredi Palota Szállóban volt megrendezve. Miskolcon született (1902-ben) az Oscar-díjas forgatókönyvíró és rendező Pressburger Imre. Szülőháza a Szentpéteri kapu 3 sz. alatt található. A 60-as évektől három évtizeden át a Miskolci Rövidfilm és Televíziós Fesztivál volt Magyarország egyik legjelentősebb filmes eseménye. De a megyében, Ricsén született Zukor Adolf magyar származású Oscar-díjas producer is, a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója, Tolcsván pedig a 20th Centruy Fox alapítója, William Fox.

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 2004-ben iratkozott fel a világ filmes térképére és mára Magyarország vezető fesztiváljává nőtte ki magát. A fesztivál versenyprogramjában a világ filmes aktualitásai vesznek részt. Tematikáját tekintve a fiatal alkotókat részesíti előnyben a fesztivál, de számos filmtörténeti és retrospektív programja is van.

A hagyományosan szeptember második hetében megrendezett eseményén több mint 120 film kerül bemutatásra. A versenyfilmek mindegyike magyarországi premier. Ez az egyetlen magyarországi fesztivál, ahol a fődíjakat odaítélő nemzetközi zsűri mellett olyan nemzetközi szervezetek által delegált zsűrik is működnek, mint a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége), a CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) és az ökumenikus zsűrik. A filmeket megtekintő nézők is szavaznak a fesztivál közönségdíjáról. A jövő filmes generációja számos mesterkurzuson, workshopon vehet részt. Több területen működünk együtt a Miskolci Egyetemmel (pl. egyetemista fiatalok hagyományosan „Otthonunk Miskolc” címmel tematikus kisfilmeket készítenek).

Az elmúlt több mint egy évtizedben a CineFest több ezer hazai és külföldi filmes szakembert látott vendégül, köztük számos ismert és elismert szakmai vendéget. A fesztivál életműdíját kapta többek között Jancsó Miklós, Zsigmond Vilmos, Claudia Cardinale és Makk Károly, 2016-ban pedig Juliette Binoche francia színésznő vette át fesztiválunk újonnan alapított, az Európai Mozi Nagykövetének járó díját. Ezen túlmenően minden évben jelentős alkotók látogatnak el a fesztiválon bemutatott filmjeikkel hozzánk, így ezidáig vendégük volt – a teljesség igénye nélkül – Colin Trevorrow, Gaspar Noé, Timo Vuorensola, Benh Zeitlin, M. Tóth Géza, Kevin Macdonald, Hajdu Szabolcs filmrendezők is.

A filmfesztivált a CINE-MIS Nonprofit Kft. szervezi.

Elérhetőségünk:

Tel.: 46/325-000

Cím: 3525 Miskolc, Kossuth utca 11.

E-mail:

cinemis@t-online.hu

info@cinefest.hu

Honlap: www.cinefest.hu