Élet a városban
Kultúra

2023 A Kultúra Éve Miskolcon

Kiemelkedő évfordulókat ünneplünk idén, ezekre joggal lehetünk büszkék. Augusztus 24-én lesz 200 éve, hogy itt Miskolcon a kőszínház megnyitotta a kapuit, a mai Magyarország területén az első, a történelmi Magyarország területén a második kőszínház volt az egykori Nagyboldogasszony utcában. Példaértékű az az összefogás, amivel elődeink létrehozták a teátrumot. Ezt méltóképp szeretnénk megünnepelni. A honi színjátszás nagy alakjára, a dinasztiaalapító Latabár Endrére is emlékezünk, aki öt alkalommal vezette a miskolci színházat, és éppen 150 esztendeje fejezte be földi pályáját.  
 
Ötven esztendővel ezelőtt, 1973. június 10-én a Diósgyőri Stadionban 20 ezer, az ország minden részéből ide érkezett fiatal előtt vette kezdetét Közép Kelet-Európa első rockfesztiválja, amelyet a rocktörténetírók magyar Woodstockként emlegetnek. Ezzel a város szintén történelmet írt. Novemberben lesz, hogy éppen hatvan esztendővel ezelőtt megalakult a Miskolci Szimfonikus Zenekar, az ország egyik legjobb vidéki szimfonikus zenekara, mely nem csak itthon, hanem külföldön is kivívója minden fellépésén a hallgatóság elismerésének. Harminc évvel ezelőtt megnyitott a miskolci bábszínház, és idén augusztusban ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját a Miskolci Vadaspark is. Hát ezért mondjuk azt, hogy 2023 Miskolc életében a kultúra éve. Az idei eseményekkel tisztelegnünk kell az ősök előtt, akik megalapították a színházat, akik ott munkálkodtak a bábszínház, a szimfonikus zenekar, vagy akár a vadaspark alapításánál.

Kérem Miskolc valamennyi közösségét, hogy dolgozzunk együtt, támogassanak bennünket a város kulturális évének méltó megünneplésében. Hiszem azt, hogy a város összefogása, a polgárság ereje képes lesz arra, hogy akár évtizedekre emlékezetes kulturális éve legyen 2023 Miskolc városának.  

Veres Pál  Miskolc MJV polgármestere

Veres Pál

Miskolc MJV polgármestere

 

Programajánló

  • 1
  • 2
  • 3