Városháza
Önkormányzat

Országos szintű lengyel rendezvények Budapesten

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2016. július 15.

Az országos Lengyel Önkormányzat szervezésében 2016. június 24-én konferencia, majd másnap a Magyarországi Lengyelség Napja került megrendezésre Budapesten.

A II. Testvérvárosi konferencia kezdeteként 11 órakor szentmisére került sor a Gellérthegyi Szikla kápolnában. A rendezvény megnyitója péntek délután a Gellért szálló nagytermében volt. A szép számban megjelent magyar és lengyel városok delegációit Dr. Rónayné Slaba Ewa, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, Andrukonis Michal követtanácsos és Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese köszöntötte. Ezután meghívott előadók prezentációi következtek. Dr. Bakonyi Erika a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Irodájának vezetője mutatta be az ország fontosabb turisztikai célpontjait megyénként, míg Dr. Váradi-Bor Judit fővárosunk fontosabb kulturális értékeit. A továbbiakban lengyel részről Przemyśl, Nowy Sącz, Dąbrowa Tarnowska és Korczyna települések vezetői, magyarról pedig Hajdúnánás, illetve Főváros XVII. kerület tapasztalatai hangzottak el a testvérvárosi kapcsolatokról.

Másnap a Magyarországi Lengyelség Napját 11 órakor misével kezdtük a Belvárosi Ferencesek Templomában, majd innen fúvós zenekar és mazsorettek vezetésével átvonultunk az Uránia filmszínházba, az ünnepség helyszínére. Itt a megjelenteket Dr. Rónayné Slaba Ewa, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, illetve Roman Kowalski úr, Lengyelország Budapesti nagykövete köszöntötte. Ezt követően az Országos Lengyel Önkormányzat által alapított díjak átadására került sor. A Szent László díjat Engelmayer Ákos úr (1938) etnográfus, újságíró, diplomata kapta a magyar-lengyel barátság terén kifejtett több évtizedes tevékenységéért. A Magyarországi Lengyelekért Emlékérem egyik kitüntetettje megyénkbeli volt, dr. Wojciech Leon Mendyk úr, aki Varsóban végezte az Orvosi Egyetemet és háziorvosként több mint 50 éve Szögligeten praktizál. Ezt követően betoltak egy hatalmas tortát a színpadra, melyet az Országos Lengyel Önkormányzat megalakulásának 20. évfordulója alkalmából a négy eddigi elnök vágott fel. A kulturális részben a Maria Krystyna Habsburg főhercegnő zenekar és szólistái szórakoztatták a közönséget.

 

Fekete Dénes