Városháza
Önkormányzat

Szent László Nap 2015

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2015. július 04.

Az idei Szent László Napot – ami egyben a Magyarországi Lengyelség Napja – az Országos Lengyel Önkormányzat Budapesten rendezte. Délben ünnepélyes keretek között kétnyelvű szentmise volt a Szent István bazilikában, melyet Snell György plébános, Esztergom-budapesti segédpüspök celebrált.

A lelki feltöltődés után középkori lovagok és zászlóvivők vezetésével a résztvevők oszlopban átsétáltak a közelben lévő Duna Palotába. A színházteremben került sor az ünnepségre, melyen Dr. Rónayné Slaba Éwa az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, illetve Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság Magyarországi Nagykövete méltatta az ünnep jelentőségét. Ezután a Szent László díj került átadásra, melyet Snell István segédpüspök kapott az idén.

Ugyan itt köszöntötték a legidősebb Magyarországon élő lengyeleket, akik nagyon sokat tettek a két ország kapcsolatainak ápolásáért, illetve a lengyel kultúra népszerűsítéséért. A miskolciak közül a 90. évében járó Feledi Gyuláné részesült ebben az elismerésben.

Az ünnepi programot kulturális műsor zárta, melyen a következő Lengyelországból érkezett együttesek léptek fel: Kleksiki, Polonez, Wisla, Fantazja és a Wiarusy. Nagy sikert arattak, a népi tánc együttest alig akarta a közönség leengedni a színpadról.

A rendezvény állófogadással zárult, melyen alkalom nyílt ritkán látott ismerősökkel, barátokkal való beszélgetésre.

A Miskolci Lengyel Önkormányzat 20 fővel vett részt a programon.

 

Fekete Dénes