Városháza
Önkormányzat

Választási tájékoztató Miskolcon

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2014. március 03.

Az Országos Lengyel Önkormányzat 2014. február 22-én délután tartotta Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő lengyel nemzetiségiek részére a 2014. évi parlamenti és önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatót.

Az Avasi Gimnázium színháztermébe a vidékieket egy-egy autóbusz hozta megyénk északi, illetve déli részéről.

A kampányfilm megtekintése után Dr. Csúcs Lászlóné országos elnök számolt be az önkormányzat munkájáról, majd Dr. Péteri Attila, a Nemzeti Választási Iroda munkatársa ismertette a jogszabályokat. Elmondta, hogy a lengyelek regisztrálás után tavasszal a Parlamentbe szószólót küldhetnek, illetve ősszel a települési lengyel önkormányzati képviselőkre szavazhatnak. A szószóló állítás joga az Országos Lengyel Önkormányzaté, amely már meg is történt. A települési önkormányzatok képviselőire ott szavazhatnak, ahol a 2011-es népszámláláskor legalább 30-an vállalták lengyelségüket.

A hivatalos programot kulturális műsor követte, ahol többek között fellépet a Drenka Polska énekegyüttes, illetve az Edelényi Lengyel Tánccsoport. A rendezvény végén lehetőség volt a regisztrációra is, melyet többen ki is használtak.

Özv. Feledy Gyuláné és lánya - Ágnes - is kitöltötte a nyomtatványt. Ők február 11-én - a lengyel konzul úr miskolci fogadó óráján - másikat is kitöltöttek, ugyan is a lengyel törvények változása miatt lehetőség nyílt lengyel állampolgárságuk visszaállítására. Nem volt nehéz ügy, hiszem mindketten Lengyelországban születtek és 1955 májusában jöttek át Magyarországra. Az akkori magyar hatóságok minden lengyel okmányukat elvették és magyarral látták el őket. Most itt az alkalom az eredeti helyzet visszaállítására. Ők éltek vele!