Városháza
Önkormányzat

Lengyel nyelvoktatás Miskolcon

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2013. december 11.

A Nyitott Ajtó Baptista Szakképző Iskolában 2013 szeptemberében 15 fővel alapfokú lengyel nyelvoktatás indult. Az ezzel kapcsolatos munkát két évvel ezelőtt a 4. Dimenzió Közhasznú Alapítvány indította el.

A céljuk az volt, hogy az Országos Lengyel Önkormányzat iskola alapítói és fenntartói szerepvállalásával indítsák be a képzést, de ez nem jött össze. Ekkor jelentkezett a Diósgyőri Nyitott Ajtó Baptista Gyülekezet, akik ezt elvállalták, annak ellenére, hogy ebben a formában nem jár nekik a megemelt állami támogatás. A Megyei- és Városi Önkormányzat azonban felismerte a lengyel nyelvoktatás jelentőségét és támogató véleményt adott az iskola működési engedély kérelméhez.

A program konkrétan a szociális gondozó és ápoló osztályban indult el, akik még kisgyermek-gondozást is tanulnak. Hetente három óra keretében folyik az oktatás. Tanárnőjük az ezen a téren nagy tapasztalattal rendelkező Szewczuk Anna.

Szoboszlai Bettina és Hudák Viktória Bőcsről, Antal Alexandra Kazincbarcikáról, Jemerik Orsolya és Szemán Alexandra Miskolcról, Kiss Adrien Ongáról jár be. Valamennyien a miértre azt válaszolták: szeretnek utazni, tervük minél hamarabb kijutni és megismerni Lengyelországot. Jól el akarják sajátítani a nyelvet, hogy kapcsolatot tudjanak teremteni a lengyel fiatalokkal. Sok sikert nekik!

Az intézmény az oktatásban résztvevőket a tanév végén 50-80 ezer Ft. nyelvtanulási ösztöndíjban részesíti. Ennek feltétel: éves szinten 20% alatti hiányzás és legalább hármas érdemjegy. Ezt az összeget az iskola állja. A vizsga komoly, írásbeli és szóbeli.

Főző Sándor úr – az Alapítvány kuratóriumának tagja és az iskola egyik vezetője – elmondta, hogy hosszú távon gondolkodnak a lengyel nyelvoktatásban, ezért szeretnék elnyerni az Országos Lengyel Önkormányzat támogatását is.

 

Fekete Dénes