Városháza
Önkormányzat

Piotr Bożik kiállítása Miskolcon

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2013. november 19.

Piotr Bożik lengyel designer-szobrászművész kiállítása 2013. november 7-én nyílt meg a Miskolci Galériában. A művész pályafutását Dr. Ernyey Gyula designer-történész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára ismertette, szakmai tevékenységét Dr. Kavecsánszki Gyula DLA képzőművész, a Miskolci Egyetem docense mutatta be.

A kiállító a művészeti pályára irányítást szüleitől kapta, édesapja szabadidejében fafaragásokat készített, édesanyja szépen zongorázott. A középiskola befejezése után tanulmányait a Krakkói Képzőművészeti Akadémián folytatta. Szobrászként végzett, de figyelme egyre jobban a kinetizmus felé fordul. Annak a művészeti áramlatnak az irányába, melynek alapdilemmája és legfontosabb jellemzője a mozgásillúzió valóra váltása a képzőművészet és a mechanikus világ eszközeivel.

A fémből és fából készült alkotások geometrikus alakzatokat idéznek. „Ezek nem csupán „leketyegő” szerkezetek, hanem kibernetikusan válaszolnak az embernek, intelligens párbeszédre ösztönöznek, interaktívak. Így a tudomány és a művészet kinetikus-kibernetikus egységében stílusok feletti művészetről beszélhetünk. Ezért is érezzük azt, hogy a precíz műszaki megvalósításon túl, a tárgyak szólnak hozzánk a „Borzongás”, a „Bűvölet” hangjain. Ezért meg kell érinteni a felületüket, a bőrüket. Mozgásba kell hozni őket, hogy életre keljenek, szóljanak hozzánk, hogy a mozgás és idő örök körforgásába taszítsanak bennünket.” idézet Dr. Kavecsánszki Gyula megnyitó beszédéből.

És hogy a fenti sorok mennyire igazak, bizonyítja az, hogy a megnyitó közönsége felszabadult gyermekként gondtalanul játszadozott a kiállított alkotásokkal.