Városháza
Önkormányzat

Középiskolai együttműködés

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2013. október 28.

Miskolc mjv. polgármestere meghívására Katowicéből – lengyel testvérvárosunkból – Michał Luty alpolgármester vezetésével középiskolásokból álló delegáció érkezett azzal a céllal, hogy együttműködjön településünk hasonló intézményével.

A Henryk Sławik Gimnázium tanulói a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumba látogattak, ahol megismerkedtek az iskola profiljával, megnézték a szaktantermeket, illetve beszélgettek az intézmény tanáraival, diákjaival az együttműködés lehetséges formáiról. Hogy ebből a vizitből mi realizálódik, azt majd a későbbiekben dől el. A csoport tolmácsa Szewczuk Anna tanárnő volt.

A vendégek október 15-én virágot helyeztek el Romek Strzałkowski emlékművénél. A 13 éves lengyel kisfiú 1956 júniusában, a Poznani felkelés alatt vesztette életét. A koszorúzáson jelen volt Bárcziné Sowa Halina, a Miskolci Lengyel Önkormányzat elnöke.

2013. október 7-én Magyarország Varsói Nagykövetségén Áder János köztársasági elnök a magyar-lengyel történelmi-, kulturális- és önkormányzati kapcsolatok ápolásáért és fejlesztésért végzett munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend tiszti keresztjét adományozta Michał Luty úrnak, Katowice város alpolgármesterének.

Miskolc és Katowice testvérvárosi kapcsolata több évtizedes múltra tekint vissza, az utóbbi években pedig még szorosabb együttműködés alakult ki a két város között a legkülönfélébb területeken. Ennek elismeréseként adományozta a köztársasági elnök a lengyel városvezetőnek a rangos kitüntetést.   

Gratulálunk alpolgármester úr! További jó munkát kívánunk az együttműködés területén!

 

Fekete Dénes