Városháza
Önkormányzat

Lengyel kézművesek a Borsodi Fonóban

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2013. június 06.

2013. június 6-7-én immár XVII. alkalommal került megrendezésre a Diósgyőri várban a Borsodi Fonó Folkfesztivál. A rendezvény célja a népművészeti hagyományok hazai- és nemzetközi tárgyi és szellemi hagyományainak feltárása, gondozása, átörökítése, terjesztése.

Ezt a feladatot tűzte mega elé az 1982-ben alakult Miskolci Fügedi Márta Népművészeti Egyesület is, melyben 165 alkotó több mint harminc mesterséget művel, többek közülük népi iparművészek, a népművészet mesterei, vagy ifjú mesterei.

Az egyesület meghívására érkeztek a rendezvényre a lengyelországi Zalipie községből festő asszonyok. A csoport vezetője, Wanda Chlastawa asszony – az Olesno-i Kistérség Kulturális Központ igazgatója – elmondta, hogy a település mintegy 30 km-re fekszik északra Tarnów-tól. A helyi művelődési házban működik a Népművészeti Alkotó Egyesület, melynek 90 ügyes kezű asszony a tagja. Ők festették ki a falu több portáján a házak külső falát, a szobákat és a virágtartókat, valamint készítenek eladásra különbféle festett népi dísztárgyakat. Miskolcra ez utóbbiakból hoztak szép darabokat, de a rendezvény ideje alatt több alkalommal bemutatót is tartottak, miként készülnek el ezek a gazdag színvilággal rendelkező, szép motívumokkal festett tárgyak.

A faluban idén nyáron rendezték meg az 50. házfestő versenyt, mely során az induló csapatok feladatként a község egy-egy házát pingálták ki. Így ma már 52 db. népies motívumokkal díszített porta található a településen. Tessék meggyőződni róla, hiszen ezzel nem titkolt szándékuk az idegenforgalom fellendítése.

Fekete Dénes