Városháza
Önkormányzat

Lengyel ismeretterjesztő napok Tiszaújvárosban

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2013. június 21.

Június 21-én tartotta Poros Andrásné, a Tiszaújvárosi Lengyel Önkormányzat elnöke a Lengyel ismeretterjesztő napok zárását, értékelését. Elmondta, hogy az április végén kezdődött, öt programból álló sorozat sikeres volt, több százan szerezhettek bővebb információt Lengyelországról.

Somogyiné Sándor Dóra, a Vándor Sándor Zeneiskola igazgatója állította össze az „Ízelítő a lengyel komoly zenéből” című programot. Előadók az iskola diákjai és zenetanárai voltak. Kerényi György gimnáziumi történelem tanár „Lengyel-magyar két jó barát” című előadásában a két ország történelmének közös eseményeit, vonásait, kapcsolódási pontjait idézte fel, elemezte.
 

Poros Andrea Derenk történelmével ismertette meg a jelenlévőket. A Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén fekvő községbe a XVIII. század elején telepítették be a lengyel gurálokat, mintegy 500 fővel. Alig több mint 200 év elteltével viszont Horthy Miklós kormányzó telepítette ki őket 1943-ban, összefüggő vadászterület létrehozása céljából. Andreának biztos sokat segített a téma feldolgozásában édesanyja – az elnök asszony – hiszen ő még ott született.

Újjné Tellér Gabriella a könyvtár munkatársa állította össze „A lengyel irodalom nagyjai” című irodalomtörténeti előadást. A műsorban számos neves, híres lengyel költő, író művéből hangzottak el részletek.

Záró programként a látogatók Kacper Kowalski, a World Press Photo 2009-es győztesének légi fényképeit tekinthették meg a „Lengyelország madártávlatból” című kiállításon. Az érdekes szögű, illetve ugyan azt a tájat a négy évszakban megörökítő képek nagyon érdekesek voltak.
A rendezvény lebonyolítását a Budapesti Lengyel Nagykövetség Konzuli Osztálya támogatta.

Fekete Dénes