Városháza
Önkormányzat

A felújított Romek emlékmű átadása Miskolcon

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2011. november 08.

2011. november 8-án került sor a felújított Romek Strzałkowski emlékmű ünnepélyes átadására Miskolcon.

A két ország himnusza után Bárcziné Sowa Halina, a Miskolci Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnöke üdvözölte a jelen lévőket, majd ismertette az emlékoszlop felállításának körülményeit.

Engelmayer Ákos, hazánk lengyelországi nagykövete és Dr. Kovács István, a Varsói Kulturális Intézet munkatársa 1992-ben Poznanban állítottak emléktáblát Mansfeld Péternek, aki a legfiatalabb volt az 1956-os forradalom és szabadságharc után kivégzettek között.

Ez után jött az ötlet, hogy az 1956 júniusi Poznani munkásfelkelés legfiatalabb áldozatának is kellene állítani egy emlékhelyet hazánkban. Végül Miskolc város lett a befogadó, 1992 júniusában avatták fel az emlékoszlopot a Szentpéteri kapuban lévő 20 emeletes bérház előtti téren.
Az eltelt majdnem húsz év megviselte az alkotást.

A Miskolci Lengyel Kisebbségi Önkormányzat 2011 tavaszától foglalkozott a felújítás gondolatával. Mivel az állami és az önkormányzati csatornák beszűkültek ilyen célra, maradt a támogatók keresése. Cégek, civil szervezetek és magánszemélyek adták össze az anyagra a félmillió forintot, a tervezést és a kivitelezést pedig felajánlásként végezte Máger Ágnes, képzőművész és Gyöngyösi László, műkőkészítő mester.

Támogatóink voltak: a Solaris cég Poznani gyára, az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat, a Miskolci Lengyel Kisebbségi Önkormányzat, Baksa László, Nowacki Jacek, Nowackiné Tóth Katalin, Kerekes János, Kerekes Hanna, Szedmákné Reksa Mariola, Fekete Dénes, Radányi Judit, Bárcziné Sowa Halina. Köszönjük anyagi segítségüket!

Az ünnepi beszédet Csorba István mondta, aki 1956-ban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Forradalmi Munkástanács tagja volt. Hangsúlyozta, hogy közös történelmünk egyik tragikus állomása volt 1956, amikor a kommunista diktatúrák még elég erősek voltak, hogy népeink szabadságvágyát véresen leverjék. De ez a küzdelem, a sok áldozat nem volt hiábavaló, mert megértük, elérkezett a szabadság ideje.

A Petőfi Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort. Ebben felidézték Romek rövid életét, majd szavalattal, zenével köszöntötték az emlékmű felújítását.
A talpazaton a következők helyezték el a megemlékezés virágait: Lengyelország Budapesti Nagykövetsége, a Miskolci Lengyel Kisebbségi Önkormányzat, Miskolc mjv. polgármestere és alpolgármestere, a Petőfi Általános Iskola diákjai, tanárai.

A rendezvény a Szózattal zárult. Ezután a résztvevők átvonultak a Művészetek Házába, a Szétlőtt városok, Poznan – Budapest 1956 című vándorkiállítás megnyitójára. Arkadiusz Bernaś, a Budapesti Lengyel Intézet igazgatója mutatta be az anyagot és ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

Kép és szöveg: Fekete Dénes