Városháza
Önkormányzat

„Miskolc a te helyed!” – Húsz ország fiataljait látjuk vendégül

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2017. július 19.

Kultúra, természet, szórakozás. Ez a szlogen olvasható annak a közel kéthetes tábornak egyen-pólóján, amely 27 fiatalt lát vendégül, négy kontinensről, húsz országból. Igazi interkulturális találkozó ez, melynek Miskolc tökéletes helyszínéül szolgál, immár harmadik éve.

 

Nagy volt a nyüzsgés kedden délelőtt a miskolci Polgármesteri Hivatal közgyűlési termében, ahol Alakszai Zoltán városi jegyző köszöntötte a  Nemzetközi Lions Klub ifjúsági cseretáborának tagjait. A Lions Clubok Nemzetközi Szövetségét, a Lions Clubs Internationalt Melvin Jones alapította 1917-ben, az Egyesült Államokban. A szervezet ma 206 országban van jelen, s mintegy 1,4 millió taggal rendelkezik. A látással, a látás védelmével, az éhség megelőzésével kapcsolatos program, a környezetvédelem és a rászoruló gyerekek segítése a négy fő célkitűzésük.

A Városházán egy Miskolcról szóló rövidfilmet is levetítettek a vendégeknek. Alakszai Zoltán bemutatta a város jellegzetességeit, és beszélt annak történetéről is. – Büszkék vagyunk erre a városra. Miskolc bővelkedik oktatási és turisztikai sikerekben, értékekben. Kiemelt  törekvésünk, hogy a Smart & Green elvet az összes városi fejlesztésben alkalmazni tudjuk – fogalmazott. – A környezet fejlesztése szintén elsődleges szempont, és  sikerült elérni azt a célt, hogy ne csak, mint iparvárosra gondoljanak Miskolcra, hanem mint olyan helyre, ahová jó visszajönni – tette hozzá a jegyző.  A táborról:

A fiataloknak kiemelt szerep jut a Lions mozgalomban, ezért is szerveznek rendszeresen ifjúsági cseretáborokat már 50 éve, a világ 140 pontján. Ezekben a legkülönbözőbb országokból érkező fiatalok ismerkednek a jószolgálati munkával, a helyi kultúrával, szokásokkal. 2015-től kezdődően 3 éven keresztül az Első Miskolci Lions Klub a gazdája a Magyarországon megrendezésre kerülő Lions Ifjúsági Tábornak.

 

– Miskolc a te helyed! A videó szlogenje valóban érvényes, reméljük, hogy ti is nagyon jól fogjátok itt érezni magatokat, és a jövőben is visszatértek majd városunkba a családotokkal, barátaitokkal – zárta köszöntőjét Dr. Alakszai Zoltán.

Hajdú László, az Első Miskolci Lions Klub elnöke köszöntőjében arról szólt, mindent el fognak követni, hogy a fiatalok jól érezzék magukat Miskolcon, s reményét fejezte ki, hogy a város számos megtekintésre érdemes helyszínét felkeresik majd. – Jó szórakozást mindehhez, reméljük, visszatértek még ide! – zárta szavait.

A köszöntők után egy „sky walk” nevezetű sétára invitálták a táborozókat. A Polgármesteri Hivatal emeletén található teraszon, az üvegből készült padlórészre utal a fantázianév; erre állva a "mélybe", az épület alsóbb emeleteire tekinthetnek a vállalkozó kedvűek.

A közös csoportkép elkészítése mellett természetesen készülnek a selfie-k is. – Még csak két napja vagyunk itt, de szinte már mindenkivel barátok vagyunk – mondta el portálunknak a dán Helene Eriksen. – Mindenki különböző, mindenki más, de mindenki nagyon kedves, és befogadó. Sokat segített, hogy korábban volt egy közös táboros Facebook csoportunk, ahol már nagyjából összeismerkedtünk – tette hozzá mosolyogva.

Egy másik táborozó képeket készített a társairól, amelyeket rögtön elő is tudott hívni, polaroid fényképezőjének köszönhetően. Törökországból érkezett, ez a második tábor, amelyben részt vesz. – Tavaly az Egyesült Királyságban jártunk, idén ide jöttünk, a fogadtatás tökéletes volt. Az itteniek nagyon segítőkészek, ha útbaigazítást kérünk, a templomok és a fák nagyon megfogtak Miskolcon. Bájos hely! – mondta el kérdésünkre.

A Barlangfürdő, a miskolctapolcai strand, a bobpálya, az Avalon park, a Diósgyőri vár és a Vadaspark meglátogatása is szerepel a cserediákok programjainak listáján. A városházi fogadást követően, a belvárosban interaktív városismereti vetélkedőn vettek részt.

 

 

forrás: minap.hu

fotó: Juhász Ákos

 

Egy kis sztori hozzá:

A sajtó jóvoltából tudtam a fiatalok Miskolcra érkezéséről. Kedd délelőtt épp a Centrum áruház előtt vártam a villamost amikor megjelentek egyen pólójukban. Rögtön tudtam, hogy ők azok. Megkérdeztem egy szervezőtől, hogy van-e lengyel diák a csapatban. Van. Kértem, hogy mutasson be neki. Így ismerkedtem meg egy csinos, 21 éves varsói egyetemista lánnyal, aki elmondta, hogy nagyon jól érzi magát a táborban, tetszik neki városunk. Sajnos a „zöld nyíl” olyan gyorsan a Városház térre ért, hogy csak már a kölcsönös jókívánságokra és az elbúcsúzásra marat idő! További jó szórakozást fiatalok!

Fekete Dénes