Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépület, Herman Ottó Múzeum

Pannon-tenger Múzeum2024. július 28.09:00 - 17:00
Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépület, Herman Ottó Múzeum

A részben földbe süllyesztett, kétszintes, közel 900 m2 alapterületű „Pannon-tenger Múzeum” Kiállítóépület 2013 novemberében két természettudományos témájú, állandó kiállítással nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az „Őserdei ösvényeken – A bükkábrányi mocsárciprus–erd ő és kora” című, sok interaktív elemet tartalmazó tárlat az ősfák történetére építve mutatja be a miocén földtörténeti kor (23–5,3 millió év) szárazföldi és vízi növény- és állatvilágát, földtani fejlődéstörténetét.

„A Kárpátok ásványai” című tárlat a mintegy 1500 km hosszú hegységvonulat eddig ismert 1300 ásvány fajtájából ezret vonultat fel. A rendszeres és tervszerű gyűjteményfejlesztésnek köszönhetően
a Herman Ottó Múzeum rendelkezik az egyik legnagyobb hazai ásványgyűjteménnyel (kb. 40000 példány)

2019-től a Kiállítóépület kínálata a „Dinók földjén – MezoZOOikum” című állandó tárlattal egészült ki. Az új kiállítás, mely a korábbiakhoz hasonlóan kétnyelvű, interaktív, család- és gyerekbarát, egyedi
látványvilágán keresztül a dinoszauruszok korába, azaz a mezozoikumba (251–66 millió év) kalauzolja a látogatókat. A kiállítás kimondatlan mottója: „Érints meg! Mozgass meg! Nyiss ki! Szagolj meg!
Játssz!”