Miskolc anno | a Herman Ottó Múzeum Képtárának új, állandó kiállítása

Herman Ottó Múzeum Képtára2024. augusztus 06.09:00 - 17:00
Miskolc anno | a Herman Ottó Múzeum Képtárának új, állandó kiállítása

A Miskolc anno című kiállítás anyaga gyűjtői tevékenység eredményeként állt össze karakteres kollekcióvá. A műgyűjtő jelen esetben a miskolci múzeum, melynek elhivatott munkatársai az 1920-as évektől kezdve évtizedeken át tervszerűen szerzeményezték a régi várost ábrázoló festményeket. E tematikai egység kialakításának és gazdagításának legfőbb szorgalmazója Leszih Andor (1880–1963) múzeumigazgató.

 

Történeti háttér

A trianoni döntést követően – Kassa elcsatolásával – Miskolc lett a határon inneni régió központja. Az új helyzet hatalmas lökést adott a modern nagyváros kialakulásának. Nemcsak a régi, megrongálódott házak kerültek lebontásra, de utcák egész sorai tűntek el a térképről. A kiállítás a dualizmus kori előzményekre, valamint az 1920 és 1940 közötti Miskolc megismertetésére koncentrál. Azt a régi városképet tárja a látogatók elé, amely a modern település kialakulásával párhuzamosan a feledés homályába veszett.

Ez az időszak nem csupán a városkép átalakulása szempontjából bír jelentőséggel, de az idegenforgalmi törekvések tekintetében is. A várost bemutató kiadványokban a 20. század elejétől kapnak egyre nagyobb szerepet a turizmust generáló elemek: toposzok, szlogenek és közhelyek. A kiállítás időintervalluma Miskolc imázs-építésének, idegenforgalmi marketingtevékenységének hőskora.

 

A kiállítás

A tárlat célja, hogy a látogató időutazónak érezhesse magát a két világháború közötti Miskolcon.

A képzőművészeti alkotások (akvarellek, olajfestmények, grafikák) városrészek szerinti elrendezésben kerülnek bemutatásra, mindemelett a témakörhöz kapcsolódó tárgyi emlékeknek (pl. cégérek, kapurácsok) és dokumentumoknak (idegenforgalmi kalauzok, képes levelezőlapok) is szerepet szán. A topográfiai egységek jól, – a tárlat alapszínei szerint is – értelmezhetően elkülönülnek.

A tárlat a felfedező típusú kiállítások modelljét kívánja követni, s lehetőséget kínál arra, hogy a régi városrészek összevethetők legyenek a mai állapotokkal. A látogatókat multimédiás információs pont segíti az utcahálózat változásainak, az épületekhez kötődő történeteknek és a bemutatott városrészek mai arculatának megismerésében, azonosításában. A kiállítás befogadását látványelemek segítik, valamint a hangulat megteremtése céljából hangeffektek kísérik.