Élet a városban
Turizmus

Miskolc-Diósgyőri vár

Miskolc Diósgyőr városrészében a Bükk-hegység lábánál, gyönyörű természeti környezetben található a Diósgyőri vár, melyet rangos hely illet meg Magyarország műemlékei között. Helyén már a honfoglalás korában is állt egy földvár, melyet a tatárjárás idejében pusztíthattak el. Ernye bán fia István nádor építtetett meg ide az első kővárat, mely a mai vár ősének tekinthető.

Az épület fénykora Nagy Lajos király uralkodásának idejére, a 14. századra esik. Nagy Lajos király idejében jelentős történelmi szerepe volt. Itt kötötték meg 1381-ben a király velencei háborúit lezáró torinói békét.Ekkor kezdődött a 1526-ig tartó időszak, amikor hat királyné jegyajándéka, vidéki rezidenciája volt a vár – erről kapta ma is használatos elnevezését: a királynék vára.

A vár berendezéseinek sajátossága a kötetlen megismerésben rejlik; a látogató szabadon mozogva, minden dolgot kipróbálva élheti át a középkori vár hangulatát. Ehhez a hangulathoz az interaktív tartalmak mellett korhű ruhába öltözött animátorok, valamint a földszinti térben helyet foglaló középkori, mindennapi életet bemutató terek is hozzájárulnak. Lovagterme a legnagyobb Közép-Európában. Gyakori helyszíne nagyobb rendezvényeknek és koncerteknek.

A királynék vára jelenleg rekonstrukciós munkálatok miatt nem fogad látogatókat. Mégis arra buzdítunk mindenkit, látogasson el ide ez idő alatt is! Legyen tanúja egy vár különleges „újjászületésének” és fedezzen fel egy másik varázslatos helyet is!  A vár szomszédságában található hatalmas arénát, a Lovagi Tornák Terét, ahol koncertekkel, színházi előadásokkal, fesztiválokkal, történelmi játékokkal várják majd a nyáron.

Cím: 3534 Miskolc, Vár utca 24.

Tel.: +36 46 533 355

Mobil: +36 20 779 9144

Weboldal: www.diosgyorivar.hu

Facebook: www.facebook.com/diosgyorivarhivatalos

 

LOVAGI TORNÁK TERE

3534 Miskolc, Tapolcarét utca

Tel.: +36 46 533 355

Mobil: +36 20 779 9144

 

Diósgyőri vár nyitvatartása (November 1-től - március 31-ig)

Minden nap 09.00 - 17.00

Diósgyőri vár nyitvatartása (Április 1-től – október 31-ig)

Minden nap 09.00 - 18.00

Képmelléklet