Élet a városban
Turizmus

Avasi pincesor

A történelmi jelentőségű kisavasi pincesor Miskolc belvárosában helyezkedik el. Európában egyedülálló módon a város szívéhez közel, az Avas hegy északi oldalában található. A pincesoron nagyjából 900 pince és borház számlálható össze. Ezek a bortárolásra használt helységek nem ritkán akár 300-400 éves múltra tekintenek vissza.

A pinceüregek egymástól kb. 6-7 méter távolságra, párhuzamosan haladnak a hegy belseje felé. A legtöbb pince 10-20 méter hosszú, de akadnak köztük 50-100 méteresek, vagy annál hosszabbak is.

A pincerendszer Miskolc elfeledett borkultúrájához kötődik, amely hétszáz éves múltat tudhat magáénak. Miskolc címerében már a 17. században is szerepelt a szőlő mint motívum. A miskolci borkultúrának az 1880-as évek nagy filoxérajárványa vetett véget.

Az avasi pinceházak nagy része az 1910-es-1930-as évekbeli Avas-kultuszhoz kötődik. Íróink közül Móra Ferenc is kedvelte az avasi borozgatást, de Móricz Zsigmond is szívesen fordult meg itt.

Az 1970-es években a városlakók közül sokan felújították az egykori borházakat, pincéket, hogy szabadidős helyszínt teremtsenek maguknak.

Napjainkban az egykori miskolci - főleg az avasi - pincéknek csak a töredéke árulkodik arról, hogy milyen gazdag múltat rejtett magában a miskolci borkultúra. Az 1970-es évektől a környéken történt szőlőtelepítéseknek köszönhetően létrejött a Bükki borvidék, amely a miskolci szőlőket is magába foglalja.

A Bükki borvidék egykori népszerűségének feltámasztásához kötődő pincészet Miskolcon: Sándor Zsolt Pincészete és a Gallay Kézműves Pince. A pincesorhoz kötődő rendezvény az Avasi Borangolás és a Miskolci Fröccsfesztivál.

Képmelléklet