Közérdekű 2019. március 07.
Energiahatékony a miskolci önkormányzat, energiahatékony Miskolc

Tizedik, jubileumi díjátadó gáláját tartotta a Virtuális Erőmű Program (VEP) szerdán, a nemzetközi energiatakarékossági világnapon a Parlamentben, ahol Pfliegler Péter alpolgármester Miskolc képviseletében átvette az Energiahatékony Önkormányzat címet.

Ezt az elismerést azok az önkormányzatok kapják, amelyek a kész terveken és benyújtott pályázatokon túl megvalósított és lezárt energetikai beruházásokkal, így mérhető megtakarításokkal vagy mérhető megújuló energiatermeléssel rendelkeznek. Miskolcot Pfliegler Péter alpolgármester képviselte, ő vette át a városnak járó elismerést. – Miskolc 2011-ben csatlakozott a Green City mozgalomhoz. Ez nem azt jelenti számunkra, hogy pusztán a zöld területeket növeljük, hanem azt is, hogy fenntartható fejlődési pályára állítjuk a várost. Aki körbenéz a városban, az tapasztalhatja, hogy ez részben már megvalósult. De nem dőlünk hátra – mondta a díjátadón az alpolgármester, aki a Green City jegyében történt fejlesztések között megemlítette egyebek mellett a CNG-buszparkot, vagy az energiahatékonysághoz ugyancsak kapcsolódó Bogáncs utcai napelemparkot. – Sok ilyen fejlesztésünk van, további példaként említhetem még a LED-világítás kiterjesztését, vagy a geotermikus energia felhasználását – sorolta Pfliegler Péter. – Valóban egy fenntartható várost építünk, amit most egy országos díjjal is elismertek. További fejlesztéseinkben is szeretnénk ezt a fenntarthatóságot, ezzel pedig egy hatékony energia-menedzsmentet megmutatni.

Vécsi György energetikáért és közműszolgáltatásokért felelős polgármesteri biztos a díjjal kapcsolatban emlékeztetett, Miskolc nem most kezdte a megújuló energiák hasznosítását: 2010-ben indult a depóniagáz-projekt, a geotermikus energiát pedig 2013-tól használjuk, a belvárost, valamint az Avast látják el vele távhővel. – Ez közel 50 százalékban fedezi a város hőszükségletét – mutatott rá. Nemrégiben készült el az 1 megawattos naperőmű a Bogáncs utcai hulladéklerakón, ami éves szinten több mint 1 gigawattóra villamosenergiát termel, közel ezer tonna szén-dioxidot takarít meg, és hét városi intézményt lát el villamosenergiával. – Ezek azok a főbb projektek, amik alapján Miskolc elnyerhette ezt a címet – tette hozzá. Vécsi György elmondta azt is, hogy számos óvoda és iskola újult meg az elmúlt időszakban. Jelenleg közel húsz óvoda esetében készültek el a tervek, így idén és jövőre újabb városi intézmények, ovik, bölcsődék, orvosi rendelők, szociális intézmények újulnak meg. És ez nemcsak a nyílászárócserét és a szigetelést jelenti, hanem itt már okos megoldásokat is használnak majd, például okos radiátorszelepeket. – A hagyományos technológiával épült óvoda, bölcsőde, ha megfelelő nyílászárókat, szigetelést kap, és beépítik az okos megoldásokat, akár 60 százalékos megtakarítást eredményezhet energetikai és költségoldalon is. – A most elnyert cím egy újabb mérföldkő, amivel elismerik a város eddigi teljesítményét – mondta, majd a fejlesztésekről szólva hozzátette: tavaly az összes városi intézményt ellátták okos mérőkkel, így a villamosenergia, a gáz, a víz, a távhő folyamatos kontroll alatt áll. – A Bogáncs utcai naperőművel elindultunk abba az irányba, ami azt eredményheti, hogy 2030-ra a városi intézmények energetikailag akár 100 százalékban önellátók lehetnek. Az intézményfejlesztéseink magukba foglalnak napelemes beruházásokat is, 10-15 kilowattos rendszereket helyezünk el az épületeken. A távhőszolgáltatásban is tovább fogjuk növelni a megújuló részarányt – emelte ki.

A Virtuális Erőmű Program (VEP) a köztársasági elnök által fővédnökölt és az Európai Bizottság által a legjobb három uniós energiahatékonysági program közé választott fentarthatósági kezdeményezés, melynek célja, hogy a partnerek energia- és széndioxid-megtakarításait pályázatain keresztül összegyűjtse, bemutassa, jó példáikat megossza és díjazza.

 

Hivatkozások