Városháza
Önkormányzat

Dr. Kispál Erzsébet

Nívódíj
2022. évi kitüntetett

Orvosi tanulmányait Budapesten végezte, 1965-ben szerzett diplomát. 1970-ben fül-orr- gégész szakvizsgát, majd 1981-ben gyermek fül-orr-gégész szakvizsgát tett. Pályáját a miskolci Vasgyári Kórház fül-orr-gégészeti és Plasztikai Sebészeti Osztályán kezdte. 1976-ban a Miskolci Gyermekegészségügyi Központ osztályvezető főorvosa lett. Alapító főorvosként a GYEK-ben meghatározó szerepet játszott a Fül-orr-gégészeti és Bronchológiai Osztály megszervezésében és elindításában, aminek eredményeként a gyermekek fül-orr-gégészeti ellátását a korábbinál magasabb színvonalra emelte. Nevéhez kapcsolódik az endoszkópos diagnosztika és terápia kialakítása megyénkben. A gyermekkori hörgőtükrözés és hörgőfeltöltés bevezetése meghatározó módon segítette a pulmonológusok szakmai munkáját. 25 éven keresztül vezette az osztályt. A megyére kiterjedő idegentest-ügyeletet hozott létre, amely az év minden napján biztosította a félrenyelt (légúti) vagy nyelőcsőben megakadt idegentestek azonnali eltávolítását. 

Ezen időszak alatt rendszeresen vett részt szakmai továbbképzéseken, konferenciákon - előadóként is -, annak érdekében, hogy szakmai tudását, kompetenciáját folyamatosan fejlessze, valamint az egyre korszerűbb módszereket megismerje és alkalmazza. Szakmai sikereinek eredményként szakterületén országos ismertségre tett szert. 

Nyugdíjba vonulását követően sem adta fel hivatását, mai napig is lelkiismeretesen látja el munkáját a fül-orr-gégészeti szakrendelésen. 57 éve folyamatosan dolgozik a betegek érdekében, a GYEK alapító főorvosi karának sajnos egyetlen élő tagja.

Dr. Kispál Erzsébetet nagy odaadással és szakmai elhivatottsággal végzett munkája méltóvá teszi a Nívódíjra.