Városháza
Önkormányzat

Miskolc - Trzcianka diákcsere program

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2016. május 11.

A Miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai csereprogram keretében 2015 őszén jártak Lengyelország Nagy-Lengyelország megyéjében található Trzcianka város középiskolájában. Idén május 8-13 között a Juliusz Słowacki gimnázium 15 tanulója két kísérő tanárral tett viszontlátogatást a födesistáknál. A gyerekek angol nyelven kommunikálnak.

Trzcianka 17 ezer fős város, Nagy-Lengyelország megye Észak-nyugati részén. Az oktatási intézmény épületét 1959-ben kezdték el építetni, eredetileg általános iskolának. Az első tanév 1961-ben kezdődött 840 diákkal és ekkor vette fel az intézmény a nagy lengyel költő nevét. Az 1999-es oktatási reform után egy évvel indult be az új tantervnek megfelelően a 6 osztályos általános- és a 3 éves gimnáziumi képzés az iskolában.

Sajnos a nagy távolság miatt (880 km) két nap az utazással telik el, de a maradék négyet nagyon hasznosan töltik el a diákok. Tanórákat látogatnak, ismerkednek a várossal, egy nap megnézik Budapest nevezetességeit és természetesen sok szabadidős programjuk is van.

A kísérőtanárok kérésének eleget téve kértek a programszervező tanárok találkozási lehetőséget a Miskolci Lengyel Önkormányzat képviselőivel. Erre a rendezvényre május 09-én a délutáni órákban került sor a Polgármesteri Hivatal közgyűlési termében. A megjelenteket Fekete Dénes, a Miskolci Lengyel Önkormányzat elnöke köszöntötte, majd Bárcziné Sowa Halina tartott előadást. Bemutatta városunkat, ez után a Miskolci Lengyel Önkormányzat tevékenységével ismertette meg a középiskolásokat. Távozóban a csoport a hivatal 3. emeleti teraszáról megtekintette a városközpontot, illetve az Avasra nyíló szép kilátásban gyönyörködtek. Önkormányzatunk kis ajándékcsomaggal kedveskedett a diákoknak, melyben többek között lengyelnyelvű idegenforgalmi tájékoztató anyagok is voltak városunkról.

 

Fekete Dénes

Video a csereprogramról